VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

01 10. Tikriausiai vėl šališkas tyrimas

Inga Volskytė

Atvykusi į redakciją alytiškė mama, išauginusi du sūnus Nida Apanavičienė, įsitikinusi, kad nei vienas sūnus nesudavė mirtino smūgio į galvą muštynių metu Alytuje. Ji teigė. „Kadangi vyko viešos muštynės, tyrimas nuėjo lengviausiu keliu ir buvo tiriama vienintelė versija. Nebuvo tinkamai apžiūrėtos įvykio vietos, nepaimta jokių biologinių pėdsakų nuo paviršių, pirštų antspaudų, neatlikti trasologiniai, biologiniai, medžio žievių, mikrodalelių tyrimai, teismo mediko išvada yra neišsami neatsako į svarbiausius klausimus, pagrįstai įtariam, kad sąmoningai buvo išbraukti du labai svarbūs klausimai , turintys ypatingai didelę reikšmę šioje byloje, galimai slepiant nusikaltimo pėdsakus ir ,,traukiant,, iš bylos kitus proceso dalyvius. Prokuroras, ir teisėjų kolegija prašymą skirti kompleksinę ekspertizę atmetė.

 Neatlikta nei viena būtinoji akistata su liudytojais, kurių parodymai prieštarauja ir kurių parodymais remiasi kaltinimai, visiškai neatlikta tardyminių eksperimentų. Tendenciškai ir nepagrįstai atmesti visi advokatų skundai ir prašymai. Manome, nepagrįstai buvo paskirta griežčiausia kardomoji priemonė – sulaikymas, byloje pažeistas Nekaltumo prezumpcijos principas.

Mano sūnui Tadui Apanavičiui tyrimo metu buvo daromas neleistinas fizinis smurtinis ir psichologinis poveikis, neleistinas psichologinis poveikis buvo daromas ir liudytojai Joanai Dukavičiūtei.

Manau, kad visa bylos medžiaga ir nurodyti faktai įrodo, kad į bylos tyrimą buvo ar tebėra neleistinai įsikišę kiti aukšti pareigūnai.

Muštynių vieta apžiūrėta daugiau nei po savaitės. Nieko nebuvo paimta: nei mikrodalelių, nei avalynės pėdsakų, nei grunto, medžio žievės pavyzdžių, biologinių pėdsakų...

Tas pats liečia ir mirties vietos apžiūras.

Įtariamai sąmoningai buvo išbraukti du labai svarbūs punktai. Neaišku, kas ir kodėl išbraukė punktą, klausiantį, ar lavono kraujyje, vidaus organuose yra nuodingų narkotinių ar stipriai veikiančių psichotropinių medžiagų pėdsakų ir kodėl tyrėjas S. Leškevičius išbraukė punktą, klausiantį ar po mirties buvo keičiama lavono poza?

Nenurodyta tikslus laikas ir mechanizmas, kaip tai galėjo įvykti), tiksliai kur ir kaip gauta trauma, įvyko mirtis.

Ikiteisminio tyrimo metu nekonkretizuota, koks momentas vertinamas kaip V. Dansevičiaus sąmonės netekimas.

Nebuvo atlikti biologiniai, mikro dalelių tyrimai galimo sužalojimo vietoje – dešinio smilkinio srityje, nenustatyta, kokios ir kieno dalelės likę ant mirusiojo kūno paviršiaus ir drabužių.

Į teisininkų (advokatų) skundus nereaguojama, nepašalinti byloje esantys prieštaravimai, tendencingai palaikoma tik kaltinamoji pusė.

Pateikiant įtarimus, vėliau kaltinimus, naudojami tik tokie parodymai, kurie naudingi tyrėjos versijai , nors ir tie liudijimai nėra išsamūs ir nepašalinti prieštaravimai, o kiti parodymai, kurių dauguma, visiškai ignoruojami. Formali to priežastis ta, kad jie nepatikimi, tačiau parodymai, naudingi tyrėjos iškeltai versijai, taip pat yra nepatikimi, nes nepatikrinti.

Tyrimo metu visiškai nebuvo tiriamos kitos versijos.

Nors pagal liudytojų ir kaltinamųjų parodymus muštynėse dalyvavo daugiau asmenų (iki 10), byloje jie ne tik kad nenustatyti, bet niekur nėra minima, kad buvo ir kiti nenustatyti asmenys. Ir viešosios tvarkos pažeidimu kaltinami tik 3 asmenys: M. Apanavičius, T. Apanavičius bei K. Mocka.

Prokuroras atmetė visus advokatų prašymus pašalinti minėtus trūkumus ir prieštaravimus, esančius byloje, atsisakė paskirti komisijinę ekspertizę mirties aplinkybėms ir priežastims nustatyti. Vėliau tuos prašymus nepagrįstai atmetė ir teismas pirmojo posėdžio metu.

Šioje byloje niekaip nesulaukiu stebuklo, o stebuklu jau tampa sąžiningas profesionalus tyrimas.

Tyrimas turi įrodinėti ne tik žmogaus kaltumą, bet ir nekaltumą. Šioje byloje viskas vyksta priešingai, pats žmogus ir jo šeima turi ieškoti įrodymų, patvirtinančių jo nekaltumą.

Aš ir visa mūsų šeima esame nusivylę Lietuvos pareigūnų veiksmais, jaučiamės nesaugūs. Pagrįstai susidaro įspūdis, kad niekas neatsako už padarytas grubias klaidas, kad pirma sugalvojama vienintelė lengviausiai įrodoma versija ir toliau byla kryptingai ,,pritempinėjama“, paliekant byloje tik tai, kas tinka tyrėjų iškeltai lengviausiai versijai, nesistengiant surasti tiesą“.

Atgal