VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

08 20. Kiaulių augintojams siūloma kompensacija už perėjimą prie kitų gyvulių auginimo

Ignas Karosaitis

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius teigė, kad pasienio zonose kiaules auginantiems ūkininkams bus siūloma kompensacija, kad jie pereitų prie kitų gyvulių auginimo. Tokia priemone siekiama neleisti į Lietuvą iš kaimyninių valstybių patekti afrikinio kiaulių maro virusui.

Pirmadienį Vyriausybėje po pasitarimo su Premjeru Algirdu Butkevičiumi J. Milius kalbėjo, kad galutinis sprendimas turėtų būti priimtas rugsėjo 9-10 dienomis. Anot jo, ūkininkams turėtų būti išmokėta 690 litų už vieną kiaulę.

"Paskaičiavome, jog tiek žmogui turėtų užtekti, kad jis dvejus metus neaugintų kiaulių. (...) Tai bus vienetinė išmoka. Tai yra skatinimas pereiti prie kitos gyvulių rūšies auginimo", - sakė J. Milius.

Tokia kompensacija bus išmokama smulkiesiems kiaulių augintojams, kurie nesilaiko specialių biosaugos priemonių.

"Didiesiems kompleksams, kurie laikosi biosaugos priemonių, kompensacija nebus mokama", - informavo VMVT vadovas.

Šiuo metu Lietuva kovai su afrikiniu kiaulių maru jau yra išleidusi apie 700 tūkst. litų. Per dieną dezinfekcijai išleidžiama 17 tūkst. litų.

Kiekvienas kiaulių laikytojas privalo registruoti kiaulių laikymo vietas, jose laikomas kiaules ir tvarkyti jų apskaitą.

Oficialiai kaimyninėje Baltarusijoje nustatyti du afrikinio kiaulių maro židiniai - Gardino srityje, Čapuno kaime, bei Vitebsko srityje Koptų kaime esančioje kiaulių fermoje. Rusijoje paskutiniai afrikinio kiaulių maro protrūkiai nustatyti Smolensko, Belgorodo bei Rostovo srityse. Tuo tarpu Rusijos Federacijoje epidemiologinė situacija yra pati blogiausia per pastaruosius 40 metų. Šalyje jau nustatyti 52 afrikinio kiaulių maro ligos protrūkiai 12-oje šalies regionų - Jaroslavlio, Tverės, Tulos, Maskvos, Rostovo prie Dono, Voronežo, Tambovo, Smolensko, Saratovo ir Volgogrado regionuose bei Krasnodaro krašto ir Šiaurės Osetijos-Alanijos Respublikoje. Prieš kelias savaites patvirtinta labai pavojinga snukio ir nagų liga Amūro ir Krasnodaro srityje.

Afrikinio kiaulių maro ligą itin sunku sustabdyti, nes virusas labai greitai plinta ir ilgai išlieka gyvybingas kraujyje, išmatose ir audiniuose, jį platina ir Ornithodorus erkės.

Atgal