Kriminalai, nelaimės
08 16. VMVT nepritaria siūlymams vaikams tiekti pašildytą maistą
Artėjant naujų mokslo metų pradžiai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai ragina mokymo įstaigų administracijas ir šias paslaugas teikiančias įmones daugiau dėmesio skirti vaikų maitinimo organizavimui, ypač tiekiamo maisto kokybei mokyklose ir ikimokyklinėse įstaigose.
Tarnybos specialistai atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu į tarnybą kreipėsi kelios įmonės, planuojančios vaikų maitinimui mokyklose ir vaikų darželiuose tiekti ne tą pačią dieną, o iš anksto pagamintą ir vėliau pašildytą maistą.
„Vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Atsižvelgiant į tai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nepritaria verslininkų iniciatyvoms, kad vaikams būtų atvežamas prieš dieną ar net kelias pagamintas, atvėsintas, o vėliau pašildytas maistas. Net jei toks maistas būtų visiškai saugus, jo mitybinė vertė atvėsinus ir vėl šildant stipriai sumažėtų, ypač jei lygintume su ką tik pagamintu šiltu maistu", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, kol kas tik nedidelėje bendrojo lavinimo mokyklų dalyje (apie 18 proc.) maistas vaikams ruošiamas vietoje. Likusi dalis moksleivių maitinami atvežtu termosuose maistu. Padėtis šalies vaikų darželiuose yra kur kas geresnė. Čia apie 97 proc. įstaigų maistas vaikams ruošiamas vietoje. Iš bendro konteksto išsiskiria tik privačių vaikų lopšelių darželių grupė. Iš visų 44 pernai veikusių privačių vaikų lopšelių darželių, tik 32 proc. maistas buvo gaminamas vietoje.