VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

02 16. Čeliabinsko meteorito sprogimas buvo ekvivalentiškas 20 atominių bombų, susprogdintų Hirosimoje

Narai neaptiko meteorito pėdsakų Čeliabinsko srities Čebarkulio ežere. Tai šeštadienį žurnalistams pranešė oficiali Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovė Irina Rosius.

Anksčiau kai kurios žiniasklaidos priemonės informavo, kad meteorito nuolaužų nukrito į Čebarkulio ežerą.

"Ministerijos narai apžiūrėjo akvatoriją ir neaptiko jokių meteorito pėdsakų”, - sakė I. Rosius.

Anksčiau Rusijos nepaprastųjų situacijų ministras Vladimiras Pučkovas pranešė, kad "ekspertai tiria visas galimo meteorito kritimo vietas”.

Penktadienio rytą virš Uralo federalinės apygardos teritorijos subyrėjo meteoritas, kurio didžioji dalis sudegė žemutiniuose atmosferos sluoksniuose. Nukentėjo daugiau kaip tūkstantis žmonių.

Sprogimo, nugriaudėjusio įskriejus į atmosferą meteoritui, kuris vėliau nukrito Čeliabinsko srityje, galingumas sudarė daugiau kaip 300 kilotonų. Tai 20 kartų viršijo energijos, išsiskyrusios per atominės bombos sprogimą Hirosimoje 1945 metais, kiekį, pranešė penktadienį NASA atstovai.

JAV specialistų duomenimis, maždaug 15 metrų skersmens dangaus kūnas įskriejo į Žemės atmosferą ketvirtadienį 22 valandą 20 minučių JAV rytų pakrantės laiku (penktadienį 5 valandą 20 minučių Lietuvos laiku) 64 tūkstančių kilometrų per valandą greičiu ir sprogo 19-24 kilometrų aukštyje virš planetos paviršiaus. Šio sprogimo galingumas sudarė 300-500 kilotonų, o šleifas, kurį padangėje paliko bolidas, nusidriekė 480 kilometrų.

Pasak NASA atstovų, Rusijos teritorijoje nukritęs objektas yra tarp Marso ir Jupiterio esančio "asteroidų žiedo” nuolauža, virtusi meteoru Žemės atmosferoje. Šis meteoras yra didžiausias iš nukritusių į Žemę dangaus kūnų nuo 1908 metų, kai į mūsų planetą rėžėsi Tunguskos meteoritas.

NASA labai rimtai žiūri į galimo Žemės susidūrimo su kitais kosminiais kūnais grėsmę. Jiems stebėti žinyba kasmet gauna 20 milijonų dolerių.

Atgal