VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

09 19. Gruzijoje - protestai dėl smurto prieš kalinius

Gruzijoje pasirodžius vaizdo įrašui, kuriame sargybiniai žiauriai smurtauja prieš kalinius, prasidėjo prieš vyriausybę nukreipti protestai, praneša BBC.

Vaizdo įraše matyti, kaip uniformuoti Tbilisio kalėjimo sargybiniai žiauriai muša kalinius. Vaizdo įrašas buvo antradienį parodytas per nacionalinę televiziją. Kilus pasipiktinimui už kalėjimus atsakinga ministrė prakalbo apie atsistatydinimą.

Valdančioji partija teigia, kad vaizdo įrašą surežisavo opozicija, norėdama prieš spalio 1 dieną vyksiančius parlamento rinkimus diskredituoti valdžią. Bet kritikai mano, kad tai įrodymas, jog valdžios griežta kova su nusikalstamumu tapo nevaldoma.

Dėl įrašo naktį į trečiadienį Tbilisyje ir Batumyje prasidėjo protestai. Sostinėje įpykę protestuotojai reikalavo už kalėjimus atsakingos ministrės Chatunos Kalmachelidzės atsistatydinimo. Trečiadienį ministrė pranešė, kad nusprendė atsistatydinti, nes paaiškėjo, kad jos pastangos kalėjimuose užtikrinti žmogaus teises buvo nepakankamos.

Prezidentas Michailas Saakašvilis pažadėjo nubausti už smurtą atsakingus asmenis. Į valdžią 2004 metais atėjęs M. Saakašvilis ėmėsi kovos su nusikalstamumu ir į kalėjimus pasodino daug iki tol nebaudžiamų nusikaltėlių. Tačiau kritikai teigia, kad dabar Gruzija pereina prie kito kraštutinumo, ir valdžia tampa autoritarinė.

Atgal