VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

09 10. Lietuvos bankas dėl įtariamos „Gold Line International" finansų piramidės kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

Lietuvos bankas, įtardamas sistemą „Gold Line International" dėl neteisėtos veiklos ir pinigų viliojimo iš Lietuvos gyventojų, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą ar kitaip užkardyti galimai nusikalstamą jos veiklą.

„Gold Line International" sistemos tinklalapyje lietuvių kalba raginama įsitraukti į sistemos veiklą įnešant tam tikrą sumą pinigų. Sistemos dalyviams žadama finansinė nauda, kuri, kaip nurodoma tame pačiame tinklapyje, tiesiogiai priklausys nuo pritrauktų dalyvių ir į sistemą įneštų lėšų. Taip pat žadama, kad pajamos, įsitraukus į sistemą, esą bus reguliarios ir nuolat augs.

„Matome akivaizdžių finansinės piramidės požymių, todėl prašome Generalinės prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą ar imtis kitų baudžiamojo persekiojimo priemonių, kad būtų apginti visuomenės interesai dėl galimai nusikalstamos „Gold Line International" veiklos", - sakė Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Jis pabrėžė, kad Lietuvoje išimtinę teisę priimti indėlius ir kitas grąžintinas lėšas iš neprofesionalių rinkos dalyvių turi tik licencijuotos kredito įstaigos. Lietuvos bankas sistemai „Gold Line International" ar panašaus pavadinimo subjektams tokios licencijos nėra išdavęs. Šis subjektas neturi ir mokėjimo įstaigų licencijos, suteikiančios teisę vykdyti mokėjimo paslaugas.

Lietuvos bankas ragina gyventojus, prieš kam nors patikint savo pinigus, įsitikinti, ar toks asmuo yra licencijuotas, atsakingai pasverti žadamą uždarbį bei prisiimamą riziką ir imtis visų reikiamų atsargumo priemonių savo santaupoms apsaugoti. Licencijuoti paslaugų teikėjai skelbiami Lietuvos banko interneto svetainėje (http://www.lb.lt/finansu_istaigos).

Šių metų pradžioje Lietuvos bankas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl finansinės piramidės MMM-2011 veiklos. Kelis mėnesius ją stebėję ir surinkę pakankamai duomenų apie nusikalstamus veiksmus, šių metų birželį prokurorai, kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnais, nutraukė jos veiklą. Atlikus ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta daugiau kaip 25 įtariamųjų galimai prisidėjusių prie neteisėtos finansinės veiklos, 11 asmenų sulaikyta.

Atgal