VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

06 26. VMI mobilioji programėlė „Pranešk" padės su „šešėliu" kovoti išmaniai

 

Kęstutis Mačianskis

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) mokesčių mokėtojams pristato naują paslaugą - programėlę išmaniesiems telefonams „Pranešk". Programėlė „Pranešk" papildys jau veikiančias paslaugas, skirtas informuoti mokesčių administratorių apie pastebėtus mokesčių pažeidimus - pasitikėjimo telefoną 1882 ir e. anketą, kurie per šešerius metus valstybei „grąžino" per 55 mln. litų nesumokėtų mokesčių. Tokią paslaugą mokesčių mokėtojams VMI pristato pirmoji Europoje.

 Naująja VMI paslauga galės naudotis sąmoningi šalies gyventojai, norintys pranešti apie mokamus atlyginimus „vokeliuose", kvito neišdavimą, nelegalų darbą ir kitus mokesčių pažeidimus.

 „Sukurti šiuolaikinę informavimo priemonę VMI paskatino pokriziniu laikotarpiu nuosekliai didėjantis VMI pasitikėjimo telefonu 1882 gaunamų pranešimų skaičius, auganti išmaniųjų telefonų rinka, didėjantis VMI klientų IT raštingumas. Vis dėlto pagrindinis akstinas naujai paslaugai sukurti buvo jos „atsiperkamumas": įvertinę jau 6 metus veikiančio pasitikėjimo telefono naudą, tikimės, kad ir programėle „Pranešk" pateikta informacija padės biudžetui sugrąžinti milijonus nuslėptų mokesčių", - teigia VMI prie FM viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

 VMI primena, kad vieningas pasitikėjimo telefonas 1882 įsteigtas 2006 m. birželio 5 d. Jis pakeitė iki to laiko veikusias atskiras apskričių mokesčių inspekcijų pasitikėjimo telefono linijas. Netrukus mokesčių mokėtojams buvo pristatyta ir pasitikėjimo e. anketa VMI interneto svetainėje www.vmi.lt. Iki šiol iš sąmoningų šalies gyventojų gauta per 15 tūkst. įvairių pranešimų apie mokestinius pažeidimus, kurie padėjo nustatyti 55 mln. Lt papildomų biudžeto pajamų.

 Programėlė „Pranešk" skirta išmaniesiems telefonams su „Android" operacine sistema ir „Apple iPhone" telefonams (ją galima parsisiųsti iš „Google Play" puslapio internete ir iš „App Store"). Paslaugos sukūrimo ir priežiūros biudžetas - 70 tūkst. litų. Palyginimui: gegužės mėnesį remiantis pasitikėjimo telefonu 1882 gauta informacija nustatyta Šiaulių įmonė per vieną mėnesį be mokesčių išmokėjusi apie 90 tūkst. litų atlyginimų „vokeliuose".

 Per 6 metus VMI gavo per 15 tūkst. įvairių pranešimų apie mokestinius pažeidimus: 2010 metais pranešimų skaičius buvo mažiausias - 2,2 tūkst., 2011 metais gauta per 2,6 tūkst., o šiemet jau sulaukta apie 1,3 tūkst. pranešimų. Daugiausiai informacijos mokesčių mokėtojai pateikė 2008 metais - gauta beveik 3,2 tūkst. pranešimų.

 Per 6 metus po VMI atliktų patikrinimų, pagal pasitikėjimo telefonu gautą informaciją, už įvairius mokestinius pažeidimus verslininkai į valstybės biudžetą turėjo sumokėti 55 mln. litų mokesčių, baudų ir delspinigių. Remdamiesi gauta informacija VMI specialistai nustatė daugiau nei 15,5 mln. litų išmokėto neapskaityto darbo užmokesčio, daugiau nei 800 nelegaliai dirbusių asmenų, už nustatytus pažeidimus surašė 170 administracinės teisės pažeidimų protokolų dėl neapskaityto darbo užmokesčio išmokėjimo, 340 administracinės teisės pažeidimų protokolų dėl nelegalaus darbo atvejų, 225 administracinės teisės pažeidimų protokolus dėl darbo užmokesčio mokėjimo tvarkos pažeidimų, daugiau nei 3300 administracinės teisės pažeidimų protokolų dėl kitų teisės aktų pažeidimų.

 Pagal nustatytus neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo faktus teisėsaugos institucijos pradėjo 90 ikiteisminių tyrimų.

 Pernai pagal gautą informaciją VMI apskaičiavo daugiau nei 8,8 mln. litų mokėtinų mokesčių, baudų ir delspinigių, nustatė 1 mln. 49 tūkst. litų darbuotojams išmokėto neapskaityto darbo užmokesčio, buvo surašyti 25 administracinės teisės pažeidimo protokolai dėl neapskaityto darbo užmokesčio išmokėjimo. Dėl darbo užmokesčio mokėjimo tvarkos pažeidimų surašyti 27 administracinės teisės pažeidimo protokolai.

 Nustatyti 267 nelegaliai dirbę darbuotojai, už šiuos pažeidimus surašyti 145 administracinės teisės pažeidimo protokolai. Pagal nustatytus neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo faktus teisėsaugos institucijos pradėjo 5 ikiteisminius tyrimus.

 Iš viso 2011 metais VMI nustatė per 200 mln. litų nuslėptų mokesčių.

Atgal