VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

06 01. "Wikipedia" įkūrėjas: jei kas nors vagia informaciją iš "Wikipedia", aš tuo tik džiaugiuosi

 

Stasė Girdžiuvienė

Teisė į informaciją yra viena iš esminių žmogaus teisių ir ji negali būti cenzūruojama ar ribojama, pabrėžia "Wikipedia" internetinės enciklopedijos įkūrėjas Džimis Veilsas (Jimmy Wales). Todėl jis tik džiaugiasi, jeigu žmonės ar netgi tokios kompanijos kaip "Google" "vagia" informaciją iš "Wikipedia" ir vartoja ją savo reikmėms - būtent žinių skleidimas ir yra tinklalapio pagrindinis tikslas.

 Dž. Veilsas, žurnalo "Time" išrinktas vienu iš šimto įtakingiausių pasaulio žmonių, ketvirtadienį Vilniuje "LOGIN 2012" konferencijos metu skaitė paskaitą. "Wikipedia", internetinė enciklopedija, kurią redaguoti gali kiekvienas, šiuo metu yra penktas pagal lankomumą interneto tinklalapis pasaulyje, jame kas mėnesį apsilanko beveik pusė milijardo žmonių, yra apie 20 mln. įrašų.

 "Wikipedia" prasidėjo nuo vienos labai paprastos, bet galingos idėjos - įsivaizduokite pasaulį, kuriame kiekvienas žmogus turi nemokamą priėjimą prie visų žmonijos turimų žinių", - sakė Dž. Veilsas.

 Jis pabrėžė, kad šiame sakinyje atsispindi visi pagrindiniai "Wikipedia" principai: informacija turi būti kaupiama apie viską, ji turi būti pateikiama visiškai nemokamai ir tai turi būti pasaulinis projektas su atitikmenimis visomis pasaulio kalbomi.

 Šiuo metu, pasak Dž. Veilso, "Wikipedia" yra rašoma maždaug 270 skirtingų kalbų.

 Dž. Veilsas pažymėjo, kad skirtingomis kalbomis straipsniai apie tuos pačius dalykus ne visuomet sutampa. Tarkime, Žalgirio mūšio aprašyme lietuviškai yra pateikiama lietuviška istorijos versija, lenkiškai - lenkiška, o angliškame Žalgirio mūšio aprašyme pateikiami abu aprašymai ir paaiškinama, kodėl lietuviai ir lenkai įvykius interpretuoja skirtingai.

 Dž. Veilsas sakė tikįsis, kad ateityje ir lietuviškame bei lenkiškame puslapiuose atsiras skirtingo istorijos traktavimo aprašymai, kad juos skaitantieji galėtų palyginti ir patys susidaryti nuomonę.

 Taip pat "Wikipedia", pasak Dž. Veilso, padeda atskleisti ir tautų nacionalinius skirtumus. Pavyzdžiui, japonai joje dažniausiai skaito straipsnius, susijusius su popkultūra, vokiečiai - straipsnius, susijusius su geografija.

 Kadangi puslapis yra nemokamas, jį pirmiausia išlaiko savanoriai. Prie "Wikipedia" darbo prisideda maždaug 100 tūkst. savanorių, ji turi tik apie 100 darbuotojų, kurie dirba apmokamus darbus.

 Vidutinis "Wikipedia" redaguojančio žmogaus amžius, pasak Dž. Veilso, yra 26 metai. Taip pat 87 proc. "Wikipedia" redaktorių yra vyrai.

 Pasak Dž. Veilso, ateityje bus stengiamasi pasiekti, kad enciklopedijos redagavimas taptų kuo paprastesnis ir tai leistų prie jos kūrimo prisidėti dar didesnei daliai žmonių.

 Konferencijos klausytojus Dž. Veilsas ragino turėti idėjų, nebijoti jas įgyvendinti ir nepasiduoti, jeigu iš pirmo karto nepasiseka. Jis papasakojo, kad prieš "Wikipedia" turėjo ir kitų interneto projektų, kurie nebuvo sėkmingi, pavyzdžiui, į "Google" panaši paieškos sistema "Trys beždžionės". Dž Veilsas spėjo, kad galbūt šiam produktui išpopuliarėti sukliudė pavadinimas.

 "Į pirmąjį savo bandymą sukurti interneto enciklopediją, kuriai straipsnius rašytų tik mokslų daktarai, investavau 250 tūkst. dolerių. Tačiau galiausiai buvo sukurta tik 12 straipsnių. Dar ir dabar laikau juos prie lovos ir kas naktį skaitau. Tikiu, kad ši investicija dar atsipirks", - juokavo Dž Veilsas.

 Jis pabrėžė, kad sėkmės pasiekė tik tuomet, kai sugalvojo, atrodo, visiškai kvailą dalyką - kad reikia sukurti absoliučiai nemokamą enciklopediją, kurią redaguoti galėtų bet kas ir kurioje nebūtų nė vienos reklamos. Tai, pasak Dž Veilso, įrodo, kad nestandartiniai sprendimai dažnai būna geriausi.

Atgal