VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

03 10. Japonijos valdžia jau pirmą Fukušimos katastrofos dieną numatė, kad branduolinis kuras išsilydys

Likus dviem dienoms iki pirmųjų Fukušimos branduolinės jėgainės avarijos metinių, Japonijos vyriausybė paviešino susitikimų protokolus. Paaiškėjo, kad, praėjus vos kelioms valandoms po nelaimės, vyriausybė numatė, kad gali išsilydyti reaktoriuose esantis branduolinis kuras, tačiau tai pripažino tik daugiau nei po mėnesio.

Praėjusių metų kovo 11 dieną įvykęs žemės drebėjimas ir cunamis sugadino Fukušimos branduolinės jėgainės aušinimo sistemą. Dėl to kilo didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa po Černobylio avarijos Ukrainoje 1986 metais.

Pirmojo nepaprastojo ministrų kabineto susirinkimo, kuris vyko praėjus keturioms valandoms, santrumpoje cituojamas vienas dalyvis, kuris sakė: "Dar veikianti aušinimo sistema yra varoma baterijomis. Jų užteks aštuonioms valandoms. Jei temperatūra reaktoriuose ir toliau kils, gali būti, kad kuras išsilydys".

Jėgainės operatorė "Tokyo Electric Power" (TEPCO) tik gegužės mėnesį pripažino, kad branduolinio kuro strypai išsilydė. Japonijos valdžia ir jėgainės operatorė buvo kaltinamos bandymu nuslėpti tikrąjį nelaimės mastą. Dabar TEPCO teigia, kad kuras išsilydė trijuose iš šešių Fukušimos reaktorių.

Kiti susitikimų protokolo įrašai rodo, kad po jėgainės gedimo kilo sumaištis ir nesutarimai tarp šalies lyderių. Tuometis vidaus reikalų ministras Jošihiras Katajama (Yoshihiro Katayama) kovo 15 dieną sakė: "Turiu per daug nesuprantamų reikalavimų ir prašymų. Niekas nelaiko vadelių".

Atgal