VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

02 21. Afganai prie JAV karinės bazės protestavo dėl Korano išniekinimo

Evelina Mankutė

Afganistane pasipiktinimą sukėlė pranešimai, kad tarptautinių pajėgų (ISAF) kariai degino Koraną. Tūkstančiai įtūžusių afganų antradienį prie didžiausios JAV karinės bazės Bagrame protestavo prieš jų šventojo rašto išniekinimą.

 Jie apsupo bazę ir mėtė į ją padegamuosius užtaisus, užsiliepsnojo vieni vartai. Saugumo pajėgos įspėjamaisiais šūviais mėgino išvaikyti minią.

 Afganistano vidaus reikalų ministerijos atstovas patvirtino protestus. Į už 60 km į šiaurę nuo Kabulo esančią bazę nusiųstas pastiprinimas, kad būtų užkirstas kelias tolesniam smurtui.

 ISAF vadas Džonas Alenas (John Allen) tuo tarpu atsiprašė Afganistano prezidento Hamido Karzajaus (Hamid Karsai), vyriausybės ir "kilnios afganų tautos" už incidentą ir nurodė pradėti tyrimą.

 "Kai tik mes sužinojome apie įvykius (Korano deginimą), iš karto įsikišome ir tai sustabdėme", - kalbėjo JAV generolas.

 Afganistano vietos valdžios atstovas sakė iš JAV karių gavęs apie 30 Korano egzempliorių ir kitų religinių knygų, kuriomis prieš tai naudojosi kaliniai. Kai kurios knygos buvo apdegusios, kitos - prieš tai ištrauktos iš šiukšlyno.

Panašūs incidentai praeityje ne kartą sukėlė smurtinius protestus. Griežtai islamiškame Afganistane už religijos įžeidimą gresia mirties bausmė.

Atgal