VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

02 10. Kaliningrado inteligentija susirūpinusi dėl istorinio grindinio ardymo

Kastytis Ulinskas

Daugiau kaip keturiems šimtams gyventojų pasirašius peticiją, Kaliningrado miesto valdžia rengiasi atsižvelgti į visuomenės susirūpinimą dėl istorinio grindinio likimo.

 Pastaraisiais metais Kaliningrado gatvėse išardyta nemažai prieškarinio skaldytų akmenų grindinio, jis keičiamas asfaltu. Miesto valdžia yra paskelbusi, kad šiemet išasfaltuos dar daugiau gatvių.

 Sausio pabaigoje miesto gyventojai internetu inicijavo peticiją Kaliningrado srities gubernatoriui, kurią pasirašė daug visuomenės veikėjų, mokslininkų, Kaliningrado Imanuelio Kanto universiteto dėstytojų ir studentų.

 "Europos šalių, taip pat ir mūsų artimiausių kaimynų patirtis rodo, kad šiandien į grindinio išsaugojimą ir rekonstravimą žiūrima su dideliu dėmesiu ir pagarba. Olštyno, Varšuvos, Klaipėdos, Vilniaus, Gdansko ir kitų miestų grįstos gatvės yra neatskiriama tų miestų dalis. Akmens grindinys oficialiai pripažintas istorine vertybe", - sakoma peticijoje.

 Jos autoriai reiškia nusistebėjimą, kad grindinį ketinama ardyti gatvėse, kurių būklė gera, o taisyti tereikėtų tik dalį jo. Be to, asfaltuoti ketinama ir gatves, kuriose transporto eismas nedidelis.

 Istorinio palikimo sergėtojai, be kita ko, remiasi ir Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu. Pasak peticijos autorių, neseniai susitikęs su žurnalistais D. Medvedevas sakė: "Aš manau, kad Kaliningrado sritis neturi, atleiskite, gėdytis savo praeities. Žmonijos istorijoje įprasta, kad miestas iš vienos valstybės pereina kitai. Taip yra buvę. Tačiau būtina išsaugoti ankstesnės ir dabartinės epochos artefaktus".

 Priėmęs peticijos iniciatorius Kaliningrado meras Aleksandras Jarošukas pasiūlė jiems patiems spręsti, kam ir kokiems reikalams skirti išardyto grindinio akmenis, praneša "newkaliningrad.ru".

 Pasak mero, iki šiol išardytas grindinys saugomas vienoje vietoje, sutvarkyta jo apskaita.

 Miesto administracijos vadovo pavaduotojas Aleksandras Zujevas sakė, kad gavusi pranešimų miesto valdžia visada patikrina, ar grindinio akmenys įsigyti teisėtai.

 Jis pripažino, kad prekiaujama tiek naujais skaldytais akmenimis, tiek ir išardžius senuosius krašto kelius.

Atgal