VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

02 07. Pareigūnai: taksi įmonėse metų metus sukosi nelegalus verslas

Danutė Mankienė

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai ir mokesčių inspektoriai, pasitelkę policijos pareigūnus, atliko daugiau kaip 60 kratų sostinėje taksi paslaugas teikiančiose įmonėse, jų vadovų ar akcininkų namuose, darbo vietose, automobiliuose.

 Skaičiuojama, kad šios įmonės užėmė apie 70 proc. Vilniaus taksi rinkos.

 Kratų metu pirmadienį rasta ir paimta daugiau kaip 30-ies įmonių buhalterinė apskaita, įvairūs dokumentai, kiti svarbūs duomenys. Įtariama, kad visoms įmonėms per statytinius vadovavo 6 asmenys, kurie įtariami taip organizavę įmonių veiklą, kad valstybei būtų mokami kuo mažesni mokesčiai arba jie visai nebūtų mokami prisidengiant nepelninga įmonių veikla.

 Tam veikė per 30 įmonių, iš kurių 20 registruotos dviem adresais. Įmonių vadovai įtariami didelių sumų įmonių pinigų pasisavinimu, nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu, apgaulingos apskaitos tvarkymu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimu, dokumentų klastojimu.

Iš viso šioje byloje pareikšti ar greitu laiku bus pareikšti ne mažiau kaip 50 įtarimų asmenims, organizavusiems nelegalų verslą ar jiems talkinusiems.

Per pareigūnų reidą pirmadienį buvo sulaikytas ir naujos taksi bendrovės "Standart taksi" vadovas bei Lietuvos taksi vežėjų asociacijos pirmininkas Ričardas Kriukovas. Mokesčių inspektoriai ir policijos pareigūnai kol kas komentarų neteikia.

Bendrovės vadovu R. Kriukovas tapo 2011 metų rugpjūčio mėnesį, kai "Marton taksi" valdžiusi įmonė pardavė akcijas. Šių metų vasario 1 dieną bendrovė buvo pervadinta į "Standart taksi".

 Preliminariais skaičiavimais, galimai neapskaitytų pinigų suma, kuri buvo naudojama šešėliniame versle ir legalizuota, gali siekti dešimtis milijonų litų. Šis "verslas" buvo vykdomas ne vienus metus.

Įmonėms jokie draudimai dėl veiklos nėra pritaikyti, todėl jos turi galimybę pradėti sąžiningą ir atsakingą verslą.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas Lietuvos kriminalinės policijos biure, jį kontroliuoja Generalinė prokuratūra.

Už tokius nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato iki 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kratos bei atliekamas ikiteisminis tyrimas - Valstybinės mokesčių inspekcijos 2010 m. pradėto projekto "Keleivių vežimas ir taksi" tęsinys.

 Anot Valstybinės mokesčių inspekcijos, taksi paslaugas teikiančios įmonės 2011 m. sumokėjo tik 3,1 mln. litų mokesčių, iš jų apie 70 proc. sumokėjo 20 įmonių, tuo tarpu likusi 30 proc. dalis tenka daugiau kaip 430 įmonių. Projekto metu nustatyta, kad vidutinis deklaruojamas darbo užmokestis taksi paslaugas teikiančiose įmonėse buvo tik 350 litų, o, remiantis deklaruotais duomenimis, vienas licencinę kortelę turintis automobilis tariamai per dieną uždirbdavo tik 20-50 litų pajamų.

Atgal