VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

01 27. Skirtos baudos už pavojingus maisto produktus

Jonas Tamašauskas
Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT), išnagrinėjusi bylas pagal Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pateiktą medžiagą, skyrė baudas už pavojingų maisto produktų pateikimą į rinką. UAB "Restoranų grupei Fortas" skirta 8 tūkst. litų, Vilniaus lopšeliui-darželiui "Obelėlė" - 5 tūkst. litų baudos.
Liepos 7 d. Vilniaus maisto ir veterinarijos tarnyba gavo pranešimą, kad į gydymo įstaigas kreipėsi 8 asmenys, iš kurių 2 buvo paguldyti į ligoninę, kurie liepos 4 d. dalyvavo gedulinguose pietuose restorane "Forto dvaras" (Priegliaus g. 1, Vilnius). Liepos 3 d. į gydymo įstaigą kreipėsi restorano "Forto dvaras" darbuotoja. Atlikus mikrobiologinius tyrimus nustatytos galutinės diagnozės - septyni žmonės susirgo salmonelioze, dviem atvejais - nepatikslinta bakterine žarnyno infekcija.
Atlikus epidemiologinį tyrimą buvo nustatyta, kad ligoniai valgė restorane pagamintus ir galimai salmonelėmis užkrėstus patiekalus - vištienos krūtinėlę, jūros lydeką su padažu, daržovių sriubą ir "Kijevo" kotletą. Specialistų nuomone, liepos 3-4 dienomis "Forto dvare" pagaminti karšti patiekalai galėjo būti nepakankamai termiškai apdoroti. Tikrinimo metu buvo nustatyta patalpų ir inventoriaus higienos ir savikontrolės pažeidimų, tvarkant maistą neišvengta kryžminės taršos, todėl neatmetama galimybė, kad užkrečiamajai ligai plisti tinkamos sąlygos susidarė nesilaikant maisto ruošimo, tvarkymo ir perdirbimo higienos reikalavimų. Ištyrus 10 nuoplovų nuo gamybinio inventoriaus ir virėjos rankų, nuoplovų mėginyje nuo dubens ruošti salotas buvo rasta Salmonella enteritidis.
Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba nuo liepos 8 d. sustabdė UAB "Restoranų grupė Fortas" restorano "Forto dvaras" veiklą ir ją atnaujino tik liepos 19 d., įsitikinus, kad nurodyti pažeidimai yra pašalinti.
Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba už maisto saugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus dėl pavojingų maisto produktų pateikimo į rinką, nuo kurių salmonelioze susirgo 9 vaikai, priėmė nutarimą skirti 5000 litų baudą Vilniaus lopšeliui-darželiui "Obelėlė".
Tarnybai pateiktame Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos protokole nurodyta, kad rugpjūčio 12 d. 9 Vilniaus lopšelį-darželį "Obelėlė" lankantys vaikai susirgo salmonelioze. Vilniaus visuomenės sveikatos centras nustatė, kad ligos protrūkio priežastis - vaikų vartotas salmonelėmis užkrėstas gaminys - vištienos kukuliai, pagaminti darželio maisto paruošimo skyriuje. Specialistų nuomone, vištienos kukuliai buvo nepakankamai termiškai apdoroti, ir tai galėjo sukelti salmoneliozės susirgimus lopšelio grupės vaikams.
 

Atgal