VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

01 26. Dega Tytuvėnų bažnyčia ir vienuolynas

Kelmės rajone, Tytuvėnuose, dega Švč. Mergelės Marijos bažnyčia ir bernardinų vienuolynas.

Kaip Eltą informavo Kelmės ugniagesių atstovas Stasys Kvietkus, gaisras kilo ketvirtadienį apie 4 val. ryto. Panašiu metu apie nelaimę pranešta ir ugniagesiams.

Gaisro židinio zona - vienuolyno teritorija.
Šiuo metu gaisras nelokalizuotas, su ugnimi kovoja 9 ugniagesių brigados, gaisrui gesinti naudojami du autokeltuvai, sudaryti trys darbo barai ir keturios grandys. Ugnis gesinama su septyniais švirkštais.
"Šiuo metu jau yra nudegęs vienuolyno stogas, liepsna yra persimetusi į bažnyčios pastogę", - sakė S. Kvietkus.
Pasak jo, apie gaisro priežastis kol kas anksti kalbėti, bus tiriamos visos versijos. Aukų ar nukentėjusiųjų nėra.
Neseniai buvo baigti dvejus metus trukę Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos bažnyčios ir bernardinų vienuolyno ansamblio vienuolyno ir koplyčios stogų tvarkybos darbai.
Nauji stogai buvo finansuojami Kultūros paveldo departamento ir Privatizavimo fondo lėšomis. Jų restauravimas kainavo per 2 mln. litų. 2010 metais šiems darbams skirta 943 tūkst., 2011 m. - 1 mln. 75 tūkst. litų.
Tytuvėnų vienuolyno ansamblis - vienas didžiausių ir vertingiausių XVII-XVIII a. baroko sakralinės architektūros paminklų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Šiaurės Rytų Europoje. Ansamblį sudaro bažnyčia, šventorius su Kristaus laiptų koplyčia, dviaukštis vienuolynas ir ūkinės paskirties statiniai.
Tytuvėnų sakralinis ansamblis įtrauktas į Palaimintojo Jono Pauliaus II Piligrimų kelio programą, kuria siekiama įamžinti popiežiaus Jono Pauliaus II keliones po Lietuvos šventoves.
Nuo 2004 metų Tytuvėnų vienuolyno erdvėse rengiamas tarptautinis Tytuvėnų vasaros festivalis.
Pastaruoju metu siūloma siekti, kad Tytuvėnai susigrąžintų tarpukario metais turėtą kurorto ar kurortinės teritorijos statusą. Tai esą padėtų į Tytuvėnus pritraukti naujų investicijų iš valstybės ir ES fondų bei privačių investuotojų.

Atgal