VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

12 02. Skolų slegiamose ES valstybėse didėja korupcija

 

Virgilijus Macevičius

Danija nebeužima lyderės pozicijos kaip mažiausiai korumpuota pasaulio šalis, ji atiteko Naujajai Zelandijai. Tuo tarpu Graikijoje, Italijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje korupcija išaugo, rašo "euObserver".

 Tai paaiškėjo ketvirtadienį paskelbus "Transparency International" korupcijos suvokimo indeksą.

 "Šalys, kenčiančios skolų krizės padarinius, iš dalies dėl valdžios nesugebėjimo pažaboti kyšininkavimą ir mokesčių vengimą yra tarp prasčiausius rodiklius turinčių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių", - teigiama agentūros pranešime spaudai.

 Italija 183 šalių sąraše nukrito iš 67 į 69 vietą ir atsiliko nuo Turkijos, Gruzijos ir Pietų Afrikos.

 Palyginti su situacija prieš dvejus metus, jos balas sumažėjo nuo 4,3 iki 3,9. Agentūros sąraše 10 balų turinti šalis yra mažiausiai korumpuota, o 1 balą - labiausiai.

 Pirmosios skolų krizės aukos Graikijos balas sumažėjo nuo 3,8 2009-aisiais, iki 3,4 šiemet. Tokį patį balą turi ir Kolumbija.

 Bulgarijos balas sumažėjo nuo 3,8 prieš dvejus metus, iki 3,3 šiemet. Tai labiausiai korumpuota ES valstybė narė, tarp pasaulio šalių ji užima 86 vietą ir atsilieka nuo Maroko, Peru ir Tailando. Rumunija atsidūrė 75 vietoje, nors pernai užėmė 69-ąją.

 Kroatijos balas (4,0) šiek tiek didesnis nei Italijos, tačiau, palyginti su praėjusiais metais, jis sumažėjo 0,1 balo. Slovakijos balas toks pats, bet per pastaruosius dvejus metus jis smuko 0,5 balo.

 Tokia pati tendencija pastebima ir tokiose šalyse kaip Latvija, Čekija, Vengrija ir Lietuva.

 Nepaisant to, yra ir išimčių. Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos balai per metus padidėjo. Palyginti su praėjusiais metais, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos balai išaugo 0,2, o Vokietijos balas per metus padidėjo nuo 7,9 iki 8,0.

 Danija ir Suomija atsidūrė antroje sąrašo vietoje, jų abiejų balai siekia po 9,4 balo.

 Labiausiai korumpuotos šalys pasaulyje yra Somalis ir Šiaurės Korėja, jos teturi po vieną balą.

 "Transparency International" KSI yra vienas iš garsiausių pasaulyje korupcijos suvokimo tyrimų, parodantis, kaip įvairioms pasaulio valstybėms sekasi kontroliuoti korupciją.

Atgal