VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

05.21. Įspėja nepasitikėti siūlančiais papildomą darbą: jie gali būti internetiniai sukčiai

Finansinių paslaugų įmonių asociacija „FINCO“ praneša apie naujus internetinio sukčiavimo atvejus, nukreiptus į papildomo uždarbio ieškančius asmenis.

Asociacijos „FINCO“ vadovo Šarūno Frolenko teigimu, pastaruoju metu dažniau užfiksuojami atvejai, kai į gyventojus  kreipiasi darbdaviais apsimetantys internetiniai sukčiai. 

Pranešama, kad įvairių bendrovių vadybininkais ir net Darbo biržos atstovais apsimetantys sukčiai aukas susiranda telefonu arba įvairiose „Facebook“ grupėse talpinamų darbo skelbimų pagalba. 

„Susiviliojusių fiktyviais darbo pasiūlymais asmenų prašoma suteikti savo asmens duomenis bei susikurti mobiliuosius parašus. Sukčiai teigia, kad norintys gauti darbą turi sudalyvauti specialiuose mokymuose, o mobiliojo parašo paskyros būtinos norint sudaryti šių mokymų sutartis. Galiausiai sudaromos ne mokymų sutartys, bet apgaulės būdu siekiama sudaryti vartojimo kreditų sutartis ar kitaip išvilioti pinigus“ – sakė Šarūnas Frolenko. 

 „FINCO“ vadovo teigimu, dažniausiai fiktyviais darbo skelbimais susidomi jaunesnio amžiaus klientai (jų amžiaus vidurkis - 26 metai). Prieš sudarydami vartojimo kredito sutartis, sukčiai surenka informaciją, reikalingą kreditingumo vertinimui - bendraudami per socialinius tinklus išsiaiškina, ar klientas turi darbą, ar turi skolų. Sukčiai nurodo, kad ši informacija jiems reikalinga, nes siūlomam darbui atlikti neva reikia labai atsakingo asmens, o iš tiesų tokiu būdu atsirenka savo aukas.

„Sukčiai taikosi į stabilias pajamas gaunančius, gero kreditingumo asmenis. Norėdami suvilioti papildomu uždarbiu, sukčiai dažnai akcentuoja, kad siūlomas darbas yra papildomas, gali būti atliekamas laisvu grafiku, nuotoliniu būdu“ – sakė asociacijos „FINCO“ vadovas.

Siūlo nuo sukčių apsisaugoti iš anksto

Nors dalies sukčiavimo atvejų pavyko išvengti ir bandymai sudaryti sutartis buvo nutraukti, asociacijos „FINCO“ atstovai informuoja, kad gyventojai turėtų saugoti savo asmens duomenis ir neperdavinėti jų įtartiniems asmenims, nesidiegti į kompiuterius ir mobiliuosius telefonus įtartinų programėlių, o norintiems papildomai įsidarbinti – neatsiliepti į darbdaviais apsimetančių asmenų prašymus sudaryti nuotolines mokymų sutartis.

„Pilietiški turėtų būti ir darbo skelbimų, įvairių „Facebook“ ir kitų socialinių tinklų grupių administratoriai. Idealiu atveju jie galėtų pranešti teisėsaugai apie įtartinus, jų administruojamose grupėse vis atsirandančius ir dingstančius darbo skelbimus bei asmenis“ – teigė Š. Frolenko.

Asociacijos „Finco“ vadovas pabrėžia, jog norintys apsisaugoti nuo internetinių sukčių gali užsiregistruoti ir specialiame registre „Nenoriu kredito“. Tai –paslauga, skirta apriboti asmens galimybes gauti bet kokios rūšies vartojimo kreditus ir sudaranti prielaidas apsisaugoti nuo sukčių net jiems ir pavogus asmens tapatybę.

„Užsiregistravus šiame registre galima būti ramiam – tavo vardu nebus galima pasiimti jokio tipo kreditų. Net jei sukčiai sugebėtų išvilioti asmens duomenis ir bandytų iš „Nenoriu kredito“ registro išsiregistruoti, duomenys registre liks net 90 dienų po išsiregistravimo. Taigi, sukčiams pavogus tapatybę, išsiregistravus ir bandant pasiimti vartojimo kreditą, šias paslaugas teikiančios įmonės atkreips dėmesį ir imsis papildomų saugumo priemonių. Ypatingą dėmesį į šią paslaugą turėtų atkreipti vyresnių tėvų, senelių ir su technologijomis rečiau susiduriančių asmenų vaikai, giminės, draugai“ – sakė Š. Frolenko.

 

Asociacija FINCO vienija didžiausias Lietuvos nebankinio finansų sektoriaus bendroves: „General Financing“, „IPF Digital“ (prekės ženklai „Credit24”, „Sving“), „Moment Credit“, „Mokilizingas“ ir kredito biurą „Creditinfo“, kuriame vertinamas klientų kreditingumas. 

Atgal