VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

08 26. Berlyne vėl liepsnoja automobiliai

Irena Tumavičiūtė

Šiais metais Vokietijos sostinėje liepsnojo jau 518 automobilių. Policija yra išaiškinusi, kad mažiausiai 140 iš jų padegta politiniais motyvais. Taip pat nustatyta, kad nepolitiniais motyvais padegta apie 50 automobilių. Nauja padegimų banga prasidėjo rugpjūčio 16-ąją. Rugpjūčio 23-iosios naktį liepsnojo mažiausiai 12 automobilių, dar keturi nukentėjo nuo liepsnų. Trečiadienio naktį padegti „tik“ keturi automobiliai, ketvirtadienio – septyni, penktadienio – trys. Laikraščiai cituoja miesto mero Klauso Wowereito frazę „Mes negalime stebėti viso miesto“. Mero nuomone, su padegėjais kovoti yra sunku.

Tyrime dalyvauja ir Valstybės saugumo darbuotojai, nes gali būti padegimų ir dėl politinių priežasčių.

Policija budi visą parą

Stengiantis užkirsti kelią padegimams arba aptikti nusikaltėlius, antradienio naktį Berlyne budėjo 250 policininkų (100 civiliais drabužiais), visą naktį skraidė malūnsparnis. Miesto policininkams talkino kolegos iš federalinės policijos. Nepaisant to, keliuose mikrorajonuose liepsnojo automobiliai.

Tiesa, buvo suimti keli asmenys. Bet ne padegėjai. Jie įtariami padegus vieną rinkiminį plakatą ir vieną šiukšlių konteinerį.

Padegimams nesiliaujant, į tyrimą įsitraukė ir Valstybės saugumo darbuotojai, nes gali būti, kad padeginėjama ir dėl politinių priežasčių. Žiniasklaidos pranešimuose yra užuominų, jog padegėjai gali būti iš kairiųjų radikalų pasaulio.

Žaliųjų partijos atstovė Renate Kunast, kuri artėjančiuose Deputatų rūmų rinkimuose su dabartiniu meru rungsis dėl miesto vadovo posto, agentūraidpa pasakė, kad norint užkirsti kelią tokiems nusikaltimams reikėtų papildomai pasitelkti dar kelis šimtus policininkų. Kadangi kasmet (tik ne tokiu mastu – I.T.) mieste padeginėjami automobiliai, „raudonai – raudonąją“ Berlyno federalinės žemės vyriausybę R. Kunast apkaltino neveiklumu. Pasak politikės, ši problema senatui nerūpėjo trejus metus, todėl dabar teko priimti federalinės policijos pasiūlytą pagalbą.

Klausas Wowereitis mano, jog vien policijos kontingento sustiprinimas nėra išeitis. „Juk visur negalime įrengti stebėjimo kamerų./.../ Žadantys greitą sprendimo būdą paprasčiausiai jau pradėjo rinkimų kovą“, – kalbėjo miesto vadovas. 

Trečiadienio naktų penki automobiliai buvo padegti Diuseldorfe. Dar vienas automobilis nukentėjo nuo liepsnų. Preliminariais duomenimis padegimų sukelti nuostoliai siekia 20 000 eurų. Žmonės nenukentėjo.

Berlyne neįtikėtinai išaugo garažų paklausa

Ramiai Vokietijos sostinėje gali miegoti tik garažų savininkai. Savaime suprantama, kad siautėjant piktadariams, Berlyne ne dienom, o valandom didėja garažų paklausa. Antai 2009 m. kas mėnesį garažų ieškojo 2400 asmenų, o šiais metais jau 4500. Nuo gegužės šis skaičius išaugo net iki 4700.

Didėjant paklausai, auga ir nuomos kainos.

2010 metų pabaigoje vieno mėnesio nuoma buvo 38 eurai, šiuo metu ji išaugo 17 proc.

Išaugo ir saugomų aikštelių paklausa.

http://www.wz-newsline.de/lokales/duesseldorf/autos-brennen-in-duesseldorf-angst-vor-berliner-zustaenden-1.746641

Atgal