VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

11 11. 2013 m. Lietuvoje fiksuota per 25 tūkst. kibernetinių atakų incidentų

Kibernetinių atakų incidentų skaičių Ryšių reguliavimo tarnyboje fiksuojama vis daugiau, vien tik 2013 metais - per 25 tūkstančių incidentų.
Tokią statistiką antradienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje pateikė Ryšių reguliavimo tarnybos Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys.
Jis prognozuoja, kad per 2014 metus kibernetinių atakų bus užregistruota apie 10-20 proc. daugiau.
"Vis didesnę dalį incidentų sudaro ne tik atakos iš užsienio, bet tinklo įrenginiai ir vartotojų kompiuteriai, kurie dažniausia yra valdomi nuotoliniu būdu",- žurnalistams sakė R. Rainys po NSGK posėdžio, kuriame buvo svarstomas Kibernetinio saugumo įstatymo projektas.
Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sako, kad kibernetinių atakų gausėja tiek valstybiniame, tiek privačiame sektoriuje ir tai verčia sustiprinti šitą saugumą. "Ir atakų yra daugiau ir formų yra daugiau",- aiškino ministras. Paklaustas, iš kokių šalių dažniausia yra tos atakos, jis teigė, kad "daugiau tai būtų į rytus nuo mus esančios valstybės".
Kalbėdamas apie Kibernetinio saugumo įstatymo projektą, ministras sakė, kad jį įgyvendinus bus sukurta vieninga sistema, kuri saugos visą Lietuvos kibernetinę erdvę ir padarys ją saugesnę.
Paklaustas, kodėl centrą planuojama steigti prie Krašto apsaugos ministerijos, J. Olekas sakė, kad tai leis išvengti dubliavimosi.
"Pasaulinė patirtis yra įvairi, bet yra ir tokių šalių nemažai, kad būtent prie Krašto apsaugos sistemos, nes neišvengiamai bus civilinė sistema ar ne, krašto apsaugos sistemoje turės taip pat veikti. Išvengsime dubliavimo, nes krašto apsaugos sistema negali egzistuoti be kibernetinio saugumo. Bus vieninga sistema, kuri keisis informacija, veikla, konsultacijomis ir aktyvumu. Mes išnaudosime savo, o reikalui esant, gal ir mūsų sąjungininkų pajėgumus",- aiškino J. Olekas.
Ministro teigimu, pagrindinė centro dislokavimo vieta bus Karo akademija, jau patalpos dažomos, tvarkomi baldai, bus papildomos technologijos ir įsteigti nauji etatai.

Atgal