VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

11 10. Panevėžio žygeiviai tvarkė Gailiūnų pilkapyną

Ona Striškienė, Panevėžio žygeivių klubo narė

Panevėžio žygeiviai ir kiti asmenys 2015 metų ruoštis vėlinėms pradėjo talka spalio 24 d. Talką rengė Pilietinis judėjimas KARTU, ji vyko Panevėžio miesto senosiose miesto kapinėse, esančiose Dievo Apvaizdos take. Šiose kapinėse ilsisi daug Panevėžio miestui nusipelniusių žmonių: 1863 m. sukilimo dalyvių, knygnešių, Lietuvos valstybės savanorių, garsių gydytojų, teisininkų, mokytojų, kultūros veikėjų. Amžinojo poilsio jie atgulė XIX a. pabaigoje - XX a. pradžioje.

Po talkos prie Gailiūnų (Voverynės) pilkapyno. Algimanto Stalilionio foto

Po talkos vykta į netoli Skaistgirių esantį Gailiūnų (Voverienės) pilkapyną Panevėžio rajone. Pilkapynas didžiulis – jis dar vadinamas milžinkapiu, su daugybe įspūdingų riedulių. Jis yra miške. Šiemet pasirinkta ši vieta todėl, kad prieš tai lankytasi su svečiais ir nuvykus vaizdas buvo siaubingas. Teritorijoje buvo priversti kalnai remontuojamų mašinų atliekų. Rudenį panevėžiečiai vyko vieni, nepasikvietę draugų. Šiaip yra tradicija vieniems pas kitus važiuoti.

Ruošiamasi bendram parymojimui prie aukuro

Nekvietė, nes manė, kad ras tą baisųjį šiukšlyną. Nuvykę rado išvežtas šiukšles. Už tai liko dėkingi Paįstrio seniūnui Virginijui Šležui, kuris įtikino rajoną, kad reikia lėšų šiam objektui sutvarkyti, ir jas gavo. Buvo išvežta apie 60 kub. metrų atliekų. Tikėkim, kad gerbtinos vietos niekas nebeniokos. Atvykusieji švęsti žygeiviškų Vėlinių, pilkapyno teritorijoje tvarkė aplinką. Pagal galimybes rinko nugriuvusius medžius, krūmynus, jų šakas.

Kalba žygeivis, kraštotyrininkas Bronislovas Mažylis (kairėje)

Sutemus ant pilkapių uždegtos atminimo žvakelės. Suneštas po akmenėlį, sukrautas aukuras. Moterys patiesė lininį rankšluostį, kartu su vaikais jį papuošė rudeninėmis gėlėmis iš savų darželių. Padėjo naminės duonos ir giros. Paskui visa tai pasidalino.

Pastovėta, parymota, prisiminti tie, kurie mums praminė pirmuosius kelius. Prisiminti artimieji, palikę mus tęsti jų nebaigtų darbų.

 

Atgal