VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

09 25. Kupiškio regionas „Tautų mugėje“

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Rugsėjo 18–20  dienomis Vilniaus Gedimino prospekte šurmuliavo „Tautų mugė“, skirta Etnografinių regionų metams paminėti. „Tautų mugėje“ demonstruoti nacionaliniai rankų darbo gaminiai. Kiekvienas šventės dalyvis, galėjo susipažinti su įvairiais papročiais bei tradicijomis. Itin svarbu, kad ši, jau septintą kartą vykstanti šventė,  prasidėjo šv. Mišiomis Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo (domininkonų) bažnyčioje, esančioje prie Lukiškių aikštės.

Kairėje dainuoja Adomynės kolektyvas „Jara“ (vadovė Vaiva Mališauskienė), priekyje susėdę dalis Skapiškio „Stebulė“ (režisierė Vita Vadoklytė) artistų.Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Pirmąją šventės dieną, penktadienį, šventėje dalyvavo 15 kaimiškųjų regionų savivaldybių įrengti kiemeliai, kuriuose įsikūrė amatininkai, tautinio paveldo puoselėtojai, žemdirbiai. Į šventę įsiliejo ir Gdansko kultūros dienos: šokio ir meno projektuose pasirodė lietuvių ir lenkų atlikėjai, V. Kudirkos aikštės scenoje vyko bendras Lietuvos ir Lenkijos šalių atlikėjų koncertas.

Tarp į Vilnių atvykusių kaimiškųjų regionų, netoli 1992 metais įsteigto, vienintelio Baltijos valstybėse, Genocido aukų muziejaus, prie paminklo sovietinės okupacijos aukoms (Aukų g.) įsikūrė Kupiškio regioną atstovavusių trijų kolektyvų palapinės: Skapiškio teatras „Stebulė“, Šepetos mokyklos kolektyvas ir Kupiškio kultūros centro Adomynės padalinio kolektyvas „Jara.

Ant arklio sėdėdamas akordeonu groja skapiškėnas Stepas Kraskauskas. Arklį su botagu „ragina“ akmentašys kupiškėnas Vytautas Jasinskas. Priekyje „Stebulės“ artistai: Žydrūnas Petuchovas (stovi) ir senolis 94-erių metų amžiaus artistas Jonas Uziela

Gausus kupiškėnų būrys atvyko keliomis transporto priemonėmis: dideliu autobusu, mokykliniu autobusiuku, savivaldybės autobusiuku, keliomis lengvosiomis mašinomis ir krovinine mašina. Ja atgabentos palapinės, dekoracijos spektakliui, kiti įrenginiai, be to, atvežtas specialus arklys, kuris domino ne tik vaikus, bet ir suaugusius – daug kas pageidavo ant jo atsisėsti, pasėdėti ir įsiamžinti nuotraukose.

Adomyniečiai su „pagrabinėm“ bandelėm ir kitais skanumynais

Iš Kupiškio rajono atvykę šio krašto menininkai rodė ne tik savo atsivežtus darbus. Čia vietoje  jie mezgė, nėrė, siuvo, karpė  – gamino naujus dirbinius. Kiekvienas priėjęs galėjo ne tik pasigėrėti, bet ir pats pabandyti savo gebėjimus. Tautodailininkai mokė įvairių meno dirbinių: karpinius demonstravo Virginija Čemerytė – Jurevičienė, iš vytelių pynė Irena Vapšienė, rišti nuometą mokė Kupiškio etnografijos muziejus muziejininkė Kristina Jokymienė. Akmenyje meninius vaizdus kalė kupiškietis akmentašys Vytautas Jasinskas, bitininkus atstovavo Edikas Puipa, savo gaminius demonstravo keramikė Jurgita Čiplytė. Duonos kepėja Sandra Jutkienė  pasakojo apie duonos kepimo subtilybes. Jos iškeptos duonos su žirgeliais kepaliukas  buvo padovanotas prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Prieš spektaklį režisierė Vita Vadoklytė (dešinėje) juokauja su Kupiškio vicemeru Aurimu Martinka (viduryje) ir „Stebulės‘ artiste Skapiškio pedagoge Nijole Bagdonavičiene

Adomyniečiai atsivežė ir itin skanaus „viralo“, kuriuo vaišino norinčius „pakaštavoti“. Vaišino ir „pagrabinėm“ bandelėm – nors tos bandelės dabar jau atlieka desertinį vaidmenį (mažytės, su varške, aplietos saldžiu, ypatingo skonio padažu), tačiau pavadinimą išsaugojo senąjį „pagrabinės“.

„Stebulės“ artistais gėrėjosi ir Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė,  ir Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas. Priekyje – jauniausias artistas  Mindaugas Balabonas. Tądien buvo šio artisto debiutas

Šepetos mokyklos kolektyvas (vadovė literatūros mokytoja Jūra Jūrėnienė) pasakojo apie tautinį kostiumą.

Kupiškio kultūros centro Adomynės padalinio kolektyvas „Jara“ (vadovė Vaiva Mališauskienė), atstovaudamas Kupiškio kultūros paveldą, dainavo kupiškėniškas dainas.

Skapiškio liaudies teatro „Stebulės“ artistai (režisierė Vita Vadoklytė), atsivežę spektaklio „Pasakoja kupiškėnai“ sutrumpintą variantą, kurį suvaidino net penkis kartus (su valandos ar dviejų pertraukomis). Jie keitė „scenoje“ liaudiškas kupiškietiškas dainas atlikusį ansamblį „Jara“.

Kiekvienas skapiškėnų spektaklis sulaukdavo gausių žiūrovų dėmesio, o artistai džiaugėsi jausdami Kupiškio rajono mero Dainiaus Bardausko (ketvirtas iš dešinės) palaikymą. Dešinėje režisierė Vita Vadoklytė

Kupiškėnai buvo maloniai nustebinti kai antrojo „Stebulės“ pasirodymo metu juos aplankė Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas, rugpjūčio 3 d. su oficialiu vizitu lankęsis Kupiškyje (primintina, kad Izraelio ambasada Lietuvoje atidaryta 2015 m. sausio 26 d.).

Dar vieno „Stebulės“ pasirodymo metu ties kupiškėnais sustojo ir Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentė buvo nustebinta 94-erių metų artistu – skapiškėnu Jonu Uziela, jo vaidyba, iškalba. J. Uziela ir dabar negali atsidžiaugti, kad Prezidentė priėjo jį pakalbinti.

Reikia pasakyti, kad visi penki „Stebulės“ pasirodymai sulaukė žiūrovų dėmesio – žmonių gausa liudijo režisierės Vitos Vadoklytės ir jos artistų gebėjimą prikaustyti dėmesį, sulaikyti praeinančiojo žingsnį ir priversti jį stabtelėti prie Kupiškėnų regiono palapinių.

Smagu joti ant žirgelio su daina – Kupiškio patriotas Gintautas Vaitonis

Itin aktyvus šventėje talkininkas – Kupiškio rajono savivaldybės kultūros centro Skapiškio kultūros namų direktorius Valdas Bačianskas. Susidomėjusius Kupiškio kraštu kalbino kupiškietis, Kupiškio patriotas Gintautas Vaitonis, Kupiškio  turizmo ir verslo informacijos centro atstovai. Suvenyrus su leidiniais apie Kupiškį platino Paulius Pranskūnas.

Kupiškėnus palaikė į šventę atvykę Kupiškio meras Dainius Bardauskas vicemeras Aurimas Martinka ir kiti atsakingi rajono savivaldybės darbuotojai.

Lietuvos Respublikos Prezidentė domėjosi Kupiškio krašto atstovais. Šalia prezidentės 94-erių metų „Stebulės“ artistas Jonas Uziela

Jaunieji „Stebulės“ artistai iš Skapiškio pertraukų metu turėjo gražių užsiėmimų Žemės ūkio palapinėje, dalyvavo sraigių lenktynių bei piešinių konkursuose, įsijungė į įvairias muilo burbulų akcijas.

„Tautų mugė“ – tai prasminga ir graži šventė ne tik į ją atėjusiems pasižiūrėti, bet ir iš įvairių regionų atvykusiems tautinio paveldo puoselėtojams ir propaguotojams, o taip pat artistams, atlikėjams. Skapiškio liaudies teatro „Stebulės“ teatro režisierė Vita Vadoklytė džiaugiasi, kad ši „Tautų mugė“  tapo teatrinio kelio debiutu jauniausiam jos ugdomam „Stebulės“ artistui – Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos II klasės mokiniui Mindaugui Balabonui, vaidinusiam I kartos (vaikystės) – Povilą Zuloną. Mindaugo tėtis Ričardas Balabonas taipgi „Stebulės“ aktorius ir šiame spektaklyje vaidina trečios kartos Povilą Zuloną. Režisierė Vita Vadoklytė džiaugėsi, kad Mindaugas kiekvieną spektaklį (o jų primename suvaidinta net penkis kartus) vaidino vis geriau, išraiškingiau ir per šią dieną „įaugo į teatrą“.

Kad Skapiškio liaudies teatro „Stebulės“ kolektyve  – amžių kartos: nuo aštuonmečio Mindaugo Balabono iki 94-mečio senelio Jono Uzielos – tai širdies džiaugsmas, – sako teatro režisierė Vita Vadoklytė.

Atgal