VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

09 23. Lietuva vadovaus Pasaulio turizmo organizacijos Europos komitetui

59-ajame Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos (PTO) Europos komisijos posėdyje, vykusiame Medeljine (Kolumbijos Respublika), Europos šalys išrinko Lietuvą drauge su Šveicarija ir Juodkalnija vadovauti PTO Europos komitetui. Kadencijos trukmė - 4 metai. Lietuva taip pat iškovojo teisę 2016 m. Vilniuje organizuoti PTO Europos komisijos 60-ąjį posėdį.
„Lietuvai didelė garbė ir atsakomybė vadovauti Europos regionui, vienijančiam 43 šalis, - sako ūkio ministras Evaldas Gustas. - Džiaugiamės šalių palaikymu ir pasitikėjimu Lietuva, kaip turizmo šalimi. Tai mums suteikia galimybę aktyviai dalyvauti formuojant Europos ir viso pasaulio turizmo politiką". 
Ūkio ministras E. Gustas dalyvavo PTO vadovų ir naujųjų regiono vadovų susitikime, per kurį aptartos veiklos kryptys ir išrinktųjų vadovų pasiūlymai dėl tolesnės PTO veiklos. Lietuva akcentavo nacionalinius turizmo plėtros prioritetus, išskirdama sveikatos, kultūrinį, ekologinį ir verslo turizmą. PTO pritarė, kad sveikatos turizmo klausimai būtų nagrinėjami išsamiau, nes tai aktualu Europai ir pasauliui.
Ministro Pirmininko sudaryta vyriausybinė delegacija, kuriai vadovauja ūkio ministras Evaldas Gustas, dalyvavo ir PTO Darniojo turizmo komiteto posėdyje. Šiame komitete Lietuva atstovaus Europos regionui drauge su kitomis šalimis: Senegalu, Maroku, Omanu, Kolumbija, Bolivija, Kinija ir kt. Taupant lėšas, komiteto posėdžiai vyks internetu.
PTO Generalinėje Asamblėjoje dalyvauja apie 900 delegatų, iš jų - 70 turizmo ministrų. Generalinės Asamblėjos atidaryme dalyvavo Kolumbijos prezidentas, PTO generalinis sekretorius Talebas Rifai, kuris pabrėžė, kad turizmo potencialą reikia išnaudoti saugant taiką, kuriant darbo vietas ir mažinant skurdą.
PTO - tarpvyriausybinio pobūdžio tarptautinė organizacija, įsteigta 1970 m., pertvarkius Tarptautinę oficialių turizmo organizacijų sąjungą. 2003 m. PTO reorganizuota į Jungtinių Tautų specializuotąją agentūrą. Svarbiausias PTO tikslas - turizmo skatinimas, rūpinantis ekonomine plėtra, atsakingo, darnaus ir visiems prieinamo turizmo populiarinimas, pagarba tarpusavio supratimui, žmogaus teisėms ir laisvėms. PTO vienija 162 tikruosius, per 400 prisijungusiųjų ir 7 asocijuotuosius narius. Lietuva PTO narė yra nuo 2003 metų.

Atgal