VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

02 05. Jeruzalės knygų mugė akcentuos Lietuvos žydų kultūrą ir istoriją

Gailius Šimkevičius

Vasario 10-15 dienomis vyksiančioje tarptautinėje Jeruzalės knygų mugėje bus akcentuojama Lietuvos žydų kultūra ir istorija. Mugėje bus pristatomos naujausios knygos ir elektroniniai leidiniai, vyks diskusijos apie Lietuvos žydų paveldo tyrinėjimus ir modernias knygų leidybos galimybes mūsų šalyje, žiūrovus kvies dokumentinių filmų retrospektyva.
Nedidelė mokslo ir meno atstovų delegacija iš Lietuvos į Jeruzalę nuskraidins kelias dešimtis naujausių knygų, o po mugės stogu vyksiančiose dviejose apskritojo stalo diskusijose bus apžvelgti svarbiausi per kelerius pastaruosius metus Lietuvoje paskelbti leidiniai, susiję su gausiu kultūriniu žydų paveldu, Lietuvos žydų istorija ir žmonių likimais. Bus pristatomi leidiniai nuo naujausios solidžios istorinės akademinės studijos "Lietuvos žydai" ("Baltos lankos", 2012) iki grožinės kūrybos, kurią vainikuoja Izraelyje gyvenančio rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus knygos "Debesis, vardu Lietuva" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2009) ir "Miestelio romansas" ("Tyto alba", 2013). Tarp Izraelio publikai šiemet pristatomų knygų bus ir naujasis Sigito Parulskio romanas "Tamsa ir partneriai" ("Alma littera", 2012).
Vasario 11 dieną rengiamai pirmajai diskusijai "Lietuvos žydų paveldas: tyrinėjimai, apmąstymai, perspektyvos" vadovaus žinoma litvakų kultūrinių ir dvasinių tradicijų tyrinėtoja, Vilniaus universiteto dėstytoja dr. Larisa Lempertienė. Ji aptars knygas, atspindinčias įvairius dabartinės Lietuvos visuomenės požiūrius bei reakcijas į Lietuvos žydų bendruomenės istoriją ir kultūrą, jos praeitį ir dabartį. Istorikas dr. Ilja Lempertas apžvelgs pastaruoju metu išleistas holokausto studijas. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus atstovė dr. Kamilė Rupeikaitė pristatys 2009-2012 metų muziejaus leidinius ir veiklą, aptars būsimo Litvakų kultūros ir meno centro koncepciją. Pirmosios diskusijos kulminacija taps Lietuvoje gimusio ir didžiąją gyvenimo dalį čia praleidusio rašytojo G. Kanovičiaus pasakojimas apie naujus kūrinius, kuriuose atgyja brangūs rašytojo vaikystės prisiminimai ir spalvinga Jonavos žydų aplinka.
Antroje diskusijoje "Skaitmeninių knygų ir medijų Lietuvoje apžvalga: forma, turinys, reikšmė" (vasario 12 d.) bus diskutuojama apie modernias knygų leidybos ir medijų galimybes Lietuvoje, aptariami svarbesni knygų platinimo kanalai Vidurio ir Rytų Europai, pristatomi įdomiausi lietuviškų elektroninių knygų pavyzdžiai, tarp jų ir knygos žydų tematika.
Lietuvišką programą Tarptautinėje Jeruzalės knygų mugėje papildys Jeruzalės sinematekoje du vakarus vyksianti specialiai šiam įvykiui parengta režisieriaus Sauliaus Beržinio dokumentinių filmų retrospektyva, kurioje bus parodyti geriausi žydų tematika sukurti jo filmai ar jų fragmentai nuo paties pirmojo "Sudie, Jeruzale" (1994) iki dar nebaigtojo "Maine Vilne" (filmų programa anglų k.).
Lietuvos renginius šių metų Jeruzalės knygų mugėje organizuoja ir koordinuoja po Tarptautinių kultūros programų skėčiu veikiantis lietuvių literatūros sklaidos skyrius "Lietuviškos knygos", remia Lietuvos kultūros ministerija.
Prieš 50 metų įkurta ir kas dvejus metus rengiama Jeruzalės knygų mugė, šįmet vyksianti 26-ąjį kartą, garsi įvairiomis edukacinėmis programomis pradedantiesiems knygų leidėjams ir literatūros agentams, daugybe susitikimų literatūrinėje kavinėje, tarptautiniais seminarais, kuriuose diskutuojama ne tik apie literatūrą.
2009 metais Lietuva buvo pakviesta į Jeruzalės knygų mugę garbės viešnios teisėmis.
Vienas svarbiausių mugės įvykių - Jeruzalės prizo įteikimas rašytojui, savo kūryboje geriausiai įkūnijančiam "visuomeninio individo laisvės" idėją. Net penki šiuo prizu apdovanoti rašytojai vėliau yra pelnę Nobelio premijas. 2011-aisiais Jeruzalės prizu apdovanotas britų rašytojas Ianas Raselas Makevanas (Ian Russell McEwan).

Atgal