VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

10 26. Skautai Lietuvos Respublikos Seime: esame už jūrinę valstybę

Skautai LR Seime

Konferencijos dalyvius pasveikino Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus. Pats negalėdamas dalyvauti renginyje perdavė sveikinimą skautams, sakydamas: „Su nuoširdžiu džiaugsmu ir gilia pagarba sutinku kiekvieną žinią, kuri liudija jaunimo dėmesį istorijai – savo tautai ir valstybei, jos istorijai ir tradicijoms. Matydamas Jūsų darbus, dėmesį tikrosioms vertybėms bei pastangas jas saugoti, taip galvoju ir apie Jus – Lietuvos jūrų skautus, Jūsų aktyvią veiklą. Man juolab džiugu tai prisipažinti, nes ir pats esu skautų organizacijos narys, o savo veiklą šioje bendruomenėje prisimenu kaip gražią ir nepakartojamai įdomią patirtį“. Į konferenciją susirinkusius skautus ir svečius pasveikinti atvyko ir pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas, Aukščiausiosios Tarybos Atkuriamojo Seimo pirmininkas, signataras, Europos parlamento narys, profesorius Vytautas Landsbergis. Jis prisipažino, kad nors pats neturėjo galimybės tapti skautu, bet vaikystėje dažnai skaitydavo populiariausią skautišką „vadovėlį“ – įkūrėjo lordo Robert'o Baden-Powell'io parašytą „Skautybę berniukams“.

Konferencijos metu ilgametis jūrų skautų vadovas Jonas Dragūnas pristatė jūrinio skautavimo raidą Lietuvoje nuo 1922 metų iki dabar. Lietuvos skautijoje šiuo metu yra apie 200 jūrinio skautavimo verybėmis ugdomų vaikų ir jaunimo. Apie skautybės vertybes ir iššūkius, su kuriais šiandien susiduria skautų vadovai ir jauni žmonės, pranešimą skaitė Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Socialinio darbo katedros vedėja, docentė daktarė, skautė Jolita Buzaitytė-Kašalynienė. Į intelektualinę plotmę perkelta diskusija apie skautų šūkį „Dievui, tėvynei ir artimui“ padėjo suprasti, kaip skautų judėjimas prisideda prie atsakingo, sąmoningo piliečio augimo, visapusiškos asmenybės ugdymo. Pranešėja teigė, jog „skautija ugdo jaunus žmones duodama jiems atsakomybę priimti sprendimus ir prisiimti atsakomybę už tų sprendimų pasekmes. Leisdami jauniems žmonėms valdyti organizaciją mes juos ugdome.“

Vyresnysis skautininkas, profesorius Valdas Rakutis tęsdamas šią mintį pašmaikštavo, jog jūrų skautai yra ypatingai svarbūs, nes vandens pasaulyje daugiau nei sausumos. Be to, linkėjo, kad ši konferencija būtų inspiracija suorganizuoti dar vieną, kurioje bendrai diskusijai susitiktų visų institucijų, organizacijų, besirūpinančių jūrininkų rengimu bei Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, idėja, atstovai. Tada taptų dar aiškiau, kiek ir ko galima siekti kartu.

Atgal