VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

2023.12.02. Mirė Kovo 11-osios akto signataras Saulius Pečeliūnas

 

Gruodžio 2 d., eidamas 68-uosius metus mirė Kovo 11-osios Nepriklausomybės akto signataras Saulius Pečeliūnas.

Saulius Pečeliūnas gimė 1956 m. sausio 19 d. Druskininkuose. 1974 m. baigė Vilniaus 23-iąją vidurinę mokyklą. 1979 m. baigė Vilniaus inžinerinį statybos institutą (dabar – Gedimino technikos universitetas) ir įgijo inžinieriaus kelininko specialybę.

1990 m. buvo išrinktas į Aukščiausiąją Tarybą, joje dirbo Krašto apsaugos ir vidaus reikalų komisijos pirmininko pavaduotoju, Krašto apsaugos ir vidaus reikalų komisijos pirmininku, buvo Lietuvos valstybinės derybų su Rusijos Federacija dėl okupacinės kariuomenės išvedimo delegacijos narys, vienos iš trijų darbo grupių vadovas, Vyriausybinės komisijos klausimams, susijusiems su karinio dalinio 71272, dislokuoto Kauno raj., Linksmakalnyje, perėmimu pirmininkas, buvusios SSRS KGB padalinio Lietuvoje vyriausybiniam telefonui, radijui ir kitoms ryšio priemonėms bei įrengimams perimti darbo grupės vadovas, Lietuvos delegacijos Šiaurės Atlanto Asamblėjoje narys.

1992–1996 m. išrinktas į Lietuvos Respublikos Seimą daugiamandatėje rinkimų apygardoje. Buvo Lietuvos delegacijos Baltijos Asamblėjoje narys, Lietuvos delegacijos Šiaurės Atlanto Asamblėjoje narys, Lietuvos Respublikos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas, Lietuvos Respublikos Seimo Lietuvos demokratų partijos frakcijos seniūnas.

1996–2000 m. išrinktas į Lietuvos Respublikos Seimą Kaišiadorių–Elektrėnų vienmandatėje rinkimų apygardoje. Dirbo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, buvo Seimo demokratų frakcijos seniūnas, Lietuvos delegacijos Baltijos Asamblėjoje, Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje sąjungoje, Seimo delegacijos Baltijos Asamblėjoje narys. Vadovavo Seimo parlamentinei ryšių su Taivanu grupei, buvo Seimo parlamentinių ryšių su Italijos Respublika, Japonija, Kanada, Kuveitu, Rusijos Federacija, Ukraina, Vokietijos Federacine Respublika grupių narys, Seimo parlamentinės ryšių su Baltarusijos XIII šaukimo Aukščiausiąja Taryba grupės pirmininkas.

2001–2004 m. dirbo Muitinės departamente prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos vyriausiuoju inspektoriumi.

Nuo 2003 m. – Tėvynės sąjungos narys. 2004 m. išrinktas į Lietuvos Respublikos Seimą daugiamandatėje rinkimų apygardoje, buvo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys.

Už nuopelnus valstybei S. Pečeliūnas apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi (2005 m.) ir Lietuvos nepriklausomybės medaliu (2000 m.).

Atgal