VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

In memoriam

02.14. Mirė Danijos karalienės vyras princas Henrikas

Mirė Danijos karalienės Margrethės II vyras princas Henrikas. Jam buvo 83-eji. Princas mirė vėlų antradienio vakarą Fredensburgo pilyje į šiaurę nuo Kopenhagos, trečiadienį pranešė karališkieji rūmai. Greta jo buvo jo žmona ir abu sūnūs.

Prancūzijoje gimęs Henrikas nuo 1967 metų buvo susituokęs su Margrethe. Jie amžinąją meilę vienas kitam prisiekė penkeri metai iki jos karūnavimo. Princas buvo laikomas didele karalienės atrama. Pernai pora atšventė savo auksines vestuves.
Po to princo sveikata vis blogėjo. Rugsėjį karališkieji rūmai paskelbė, kad jam diagnozuota demencija. Henrikas pasitraukė iš viešumos, pastarąjį kartą jį greta karalienės buvo galima išvysti per Kalėdų pamaldas.
Henrikas gimė 1934 metų birželio 11-ąją Prancūzijos Talanso mieste kaip grafas Henri Marie Jeanas Andrė de Labordė de Monpezat'as. Pirmuosius penkerius savo gyvenimo metus jis su tėvais praleido Vietname, vėliau studijavo teisę Paryžiaus Sorbonos universitete, taip pat kinų ir vietnamiečių kalbas, be kita ko, Honkonge ir Saigone (šiandien Hošiminas). 
Po jungtuvių su Margrethe, su kuria susipažino Londone, vyras savo vardą pasikeitė į danišką Henrikas. Jo žmona 1972-aisiais tapo Danijos karaliene. Daugumos visuomeninių pareigų princas atsisakė dar 2016-aisiais. 
Praėjusių metų vasarą Danijos karalienės vyras sensacingai pareiškė nenorįs būti laidojamas šalia žmonos, kai jie abu baigs žemiškąją kelionę. Pastaraisiais metais jis taip pat ne kartą žurnalistams sakė nesąs patenkintas savo gyvenimu rūmuose ir princo konsorto titulu, kurio jis atsisakė oficialiai išėjęs į pensiją.

Atgal