VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

09 28. Gamtos tyrimų centras pasipildė naujausiais mokslinių tyrimų instrumentais

Regina Klišienė

Gamtos tyrimų centro padalinyje, Botanikos institute, penktadienį visuomenei bus pristatoma moderni mokslinė laboratorijų įranga, skirta atlikti šiuolaikinius mokslinius tyrimus, eksperimentus, laboratorinius darbus gamtos mokslų srityje. Naudodamiesi naujais prietaisais mokslininkai galės greičiau atlikti mokslinius gamtos tyrimus.

Botanikos instituto laboratorijų prietaisų arsenalas papildytas prietaisais, kurie padeda nustatyti anglies, vandenilio, sieros, fosforo, stroncio, jodo izotopų koncentraciją mėginiuose. Skenuojantis spektrofotometras naudojamas stebint ežerų, upių būklę, tiriant miestų ir pramonės įmonių nuotekas ar eksperimentinius mėginius.
Įsigytas naujas mikroskopavimo kompleksas, modernios priemonės ekspediciniams lauko darbams, įdiegtos herbariumo saugyklos su klimato kontrolės sistema, mikroorganizmų palaikymo ir saugojimo sistema. Tai suteikia galimybę mokslininkams, tyrėjams ir studentams atlikti aukšto lygio augalų, grybų, mikroorganizmų identifikavimo, sistematikos, ekosistemų tyrimus. Gauta įranga naudojama tiriant toksinių medžiagų, kitų taršos šaltinių toksinį ir genotoksinį poveikį.
Laboratorijos atnaujintos įgyvendinant integruoto mokslo, studijų ir verslo slėnio "Santara" projektą "Jungtinio gamtos tyrimų centro (JGTC) įkūrimas" ir Nacionalinės kompleksinės programos projektą "Biologinių ir žemės išteklių tyrimo ir naudojimo technologijų MTEP veiklai skirtos infrastruktūros kūrimas bei atnaujinimas (BIOGEONAUDA-D)". Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimo, bendra šių projektų vertė - 21,6 mln. litų, iš kurių 18,4 mln. litų skiriama iš ES struktūrinių fondų, o likusios lėšos - iš valstybės biudžeto.

Atgal