VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

2023.11.09. ES klimato agentūra: spalio mėnuo buvo karščiausias per visą istoriją

Praėjęs spalis buvo karščiausias per visą istoriją, paskelbė Europos klimato tarnyba „Copernicus“.

Mokslininkų teigimu, dar niekad taip nereikėjo, kad pasaulio lyderiai, besirengiantys šį mėnesį Dubajuje vyksiančioms Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos COP28 deryboms dėl klimato kaitos, sumažintų taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis. „Copernicus“ nurodė, kad praėjusį mėnesį sausra alino kai kurias JAV ir Meksikos dalis, o didžiulėje planetos dalyje vyravo drėgnesnės nei įprasta sąlygos, dažnai siejamos su audromis ir ciklonais.  Spalio mėnesį užregistruota aukščiausia per stebėjimų istoriją jūros paviršiaus temperatūra. Mokslininkai teigia, kad šis reiškinys, kurį lemia visuotinis atšilimas, vaidina lemiamą vaidmenį audroms tampant vis smarkesnėms ir destruktyvesnėms. „2023 metų spalį buvo užfiksuotos išskirtinės temperatūros anomalijos po keturių mėnesių, kai buvo pranokti ankstesni pasaulinės temperatūros rekordai“, – sakė „Copernicus“ vadovo pavaduotoja Samantha Burgess (Samanta Berdžes).


„Galime beveik užtikrintai teigti, kad 2023 metai bus šilčiausi per visą stebėjimų istoriją ir šiuo metu yra 1,43 Celsijaus laipsnio šiltesni už vidurkį iki pramonės revoliucijos. Prieš COP28 konferenciją dar niekada nebuvo taip svarbu imtis plataus užmojo veiksmų klimato srityje“, – pabrėžė ji.  Per 2015-ųjų Paryžiaus klimato susitikimą šalys sutarė pasaulio temperatūros didėjimą apriboti skaičiumi, gerokai mažesniu už 2 Celsijaus laipsnius, palyginti su temperatūra iki pramonės revoliucijos. Kaip siekiamybė buvo nurodytas apribojimas 1,5 Celsijaus laipsnio.  Šios temperatūros ribos bus vertinamos ne kaip vienų metų, o kaip kelių dešimtmečių vidurkis. Šiais metais taip pat prasidėjo meteorologinis reiškinys „El Nino“, dėl kurio šyla vanduo pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje ir nusistovi karštesni orai. Tačiau didžiausias „El Nino“ poveikis bus juntamas šių metų pabaigoje ir 2024-aisiais, sako mokslininkai

„Copernicus“ teigimu, spalio mėnuo buvo 1,7 Celsijaus laipsnio šiltesnis nei spalio vidurkis iki pramonės revoliucijos. „Copernicus“ duomenimis, nuo šių metų pradžios pasaulinė temperatūra buvo aukščiausia per visą laikotarpį nuo 1940-ųjų ir 1,43 Celsijaus laipsnio viršijo ikiindustrinį 1850–1900 metų vidurkį. Mokslininkai sako, kad dar senesni netiesioginiai klimato duomenys, pavyzdžiui, medžių rievės ar ledo kernai, rodo, kad šiais metais užfiksuota temperatūra gali būti beprecedentė žmonijos istorijoje, galbūt aukščiausia per daugiau nei 100 tūkst. metų.

Atgal