VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

03.28. Nuo 2021-ųjų nebenaudosime vienkartinių plastikinių daiktų

Europos Parlamentas (EP) didžiule balsų persvara balsavo už visą Bendriją apimsiantį vienkartinių plastikinių daiktų draudimą. Draudžiami bus tokie plastiko gaminiai, kaip šiaudeliai, stalo įrankiai, indai ir krapštukai, šiuo metu užkimšę visus pasaulio vandenynus.

Įstatymo tekstas jau buvo patvirtintas derybose su ES valstybėmis narėmis, o dabar jį į savo teisines bazes įtrauks ES šalys. Draudimas įsigalios nuo 2021-ųjų.

Europos Komisijos (EK) vicepirmininkas Fransas Timmermansas teigė, kad Europoje plastiko taršos situacija nėra pati prasčiausia, tačiau tokios ryžtingos priemonės gali parodyti pavyzdį visam pasauliui.

„Azijos šalys yra labai susidomėjusios mūsų veikla. Lotynų Amerikos šalys - taip pat. Nors mūsų taršos dalis pasaulyje yra gana ribota, mūsų ekonomikos modelio pokytis daro poveikį visam pasauliui“, - sakė F. Timmermansas.



Už draudimą balsavo 560 EP narių, prieš - 35.

Kaip numatyta patvirtintame įstatymo projekte, be įvairių plastikinių daiktų draudimo, ES ragins valstybes nares mažinti plastiko naudojimą prekių pakavime ir įvesti griežtesnes prekių ženklinimo taisykles.

Įstatymu numatoma, kad iki 2029-ųjų 90 proc. plastikinių butelių bus surūšiuota. Taip pat numatyta, kad plastikinių butelių gamybai iki 2025 m. bus naudojama 25 proc. antrinių žaliavų, o iki 2030 m. - 30 proc.

Taip pat stiprinamos taisyklės, kuriose teršėjai įpareigojami padengti aplinkos valymo išlaidas. Tai ypač palies cigarečių gamintojus, kurie turės finansiškai prisidėti prie išmestų cigarečių filtrų perdirbimo.

Pasak EK, uždrausti daiktai sudaro 70 proc. visų teršalų, kurie patenka į pasaulio vandenynus, taip sukeldami pavojų jūrų organizmams.

 

Atgal