VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

01.10. Per šalčius – tinkamai pasirūpinkite savimi ir kitais

Žiemos sezonui įpusėjus, orai atšąla, o termometro stulpelis krenta vis žemiau. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos rekomenduoja gyventojams kaip elgtis žiemą, kad šalti orai, sniegas ir pūgos kuo mažiau paveiktų įprastą gyvenimą ir netaptų nelaimės priežastimi.

Pexels.com nuotr.

Hidrometeorologams pranešus apie didelius šalčius, kilsiančią pūgą, patartina pasilikti namie ir pasirūpinti maisto, vandens ir kuro atsargomis. Išvažiuojant iš namų reikia įvertinti žiemos eismo sąlygas, kadangi šaltis, plikledis, sniegas ir didelė pūga – vieni iš pavojingiausių eismo sąlygų kelyje. Svarbu kelyje įvertinti matomumą, nevažiuoti greitai, jei jis yra prastas. Esant pūgai sumažėja matomumas, sutrinka tiek miesto, tiek tarpmiestinio transporto eismas. Verta atkreipti dėmesį, kad ir kelininkai ne visada spėja laiku nuvalyti kelius. Užsnigti keliai, blogas matomumas neleidžia orientuotis vietovėje ir ši situacija gali sukelti daugelį pavojų Jūsų ir kitų gyvybei.

Jeigu važiuojant per pūgą Jūsų automobilis užklimpo, patartina neišjungti variklio arba periodiškai jį šildyti. Labai svarbu į saloną neprileisti išmetamųjų dujų, todėl nepamirškite stebėti, kad išmetamojo vamzdžio neužverstų sniegas.

Visgi jeigu esant sudėtingiems žiemos orams pasilikote namuose, patartina nesinaudoti savos gamybos elektros šildymo prietaisais, nejunkti kelių į vieną elektros lizdą bei nepalikti jų įjungtų į tinklą be priežiūros. Kaimo gyventojams, sužinojus apie galimą pūgą, reikia pasirūpinti ir gyvuliais – paruošti pašaro ir vandens atsargų.

Termometro stulpeliui smarkiai nukritus iki minusinės temperatūros, padidėja pavojus nušalti drabužiais nepridengtas kūno vietas, pirmiausiai tai – ausis, nosį, skruostus. Nuo šalčio dažnai nukenčia ir kojų ar rankų pirštai, pėdos. Siekiant išvengti neigiamų pasekmių, patartina:

* Esant lengvam nušalimui, pirmiausia žmogų reikia sušildyti (aplinkos temperatūra turi būti ne žemesnė nei 26-27 laipsniai) ir užkloti antklodėmis ar šiltais drabužiais. Jeigu žmogus sąmoningas, reikia jam duoti šilto (bet ne karšto) gėrimo. Nuo pažeistų vietų būtina nuvilkti drabužius, o nušalusias vietas galima apvynioti švaria marle, vata arba vilnoniu audiniu;

*Nerekomenduojama kaitinti nušalusių vietų karšta pūsle ar laikyti prie ugnies, trinti sniegu ar šiurkščiu audiniu;

*Esant sunkiam nušalimui, nukentėjusįjį pirmiausia reikia perkelti į šiltą patalpą. Jei žmogus be sąmonės, bet kvėpuoja, būtina jį paguldyti ant šono, o jei kvėpavimas nutrūkęs – tuojau pat atlikti dirbtinį kvėpavimą. Smarkiai nušalusį žmogų reikia šiltai susukti į storą audeklą ir kuo skubiau vežti pas gydytoją.

Parengta pagal Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento
prie Vidaus reikalų ministerijos informaciją

 

 

 

Atgal