VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

10.26. Gyvensime žiemos laiko ritmu ir miegosime valanda ilgiau

Sekmadienio naktį, kaip ir visoje Europos Sąjungoje (ES), bus atšauktas vasaros laikas. Jis nuo 2003-iųjų mūsų šalyje kasmet atšaukiamas spalio mėnesio paskutinį sekmadienį, ketvirtą valandą nakties laikrodžio rodyklė pasukama viena valanda atgal. Vasaros laikas įvedamas paskutinį kovo sekmadienį, trečią valandą nakties laikrodžio rodyklė pasukama viena valanda į priekį. Toks Vyriausybės nutarimas buvo priimtas atsižvelgus į Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl vasaros laiko susitarimų.

 Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Rugsėjo viduryje EK pirmininkas Žanas Klodas Junkeris (Jean Claude Juncker) paskelbė, jog laiko sukiojimo bus atsisakyta kitais metais. 
Komisija jau yra pateikusi pasiūlymą atsisakyti laiko sukiojimo. Pagal jį 2019 metų kovo 31 dieną laikrodžiai ES šalyse paskutinį kartą bus persukti privalomai. 2019-ųjų spalio 27 dieną šalys narės jau galės pačios spręsti, kaip pasielgti. O po to kaitaliojimo iš vasaros į žiemos laiką nebeliks.
Vis dėlto dabar jau pasigirsta, kad pagal naujausią siūlymo variantą laiko sukiojimo gali būti siūloma atsisakyti 2021 metais.

Lietuvoje sprendžiant dėl nuolatinio vasaros ar žiemos laiko pasirinkimo numatoma atlikti visuomenės nuomonės tyrimą, surengti viešąsias konsultacijas, taip pat tartis su kaimyninėmis šalimis.

Atgal