VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

08.06. Naujas absurdas: už nupjautą paties sodintą medį grės bauda

Dainius Ručinskas

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Valdantieji nenustoja stebinti savo draudimais, bausmėmis ir šiaip keistomis naujovėmis. Štai Aplinkos ministerija patyliukais priėmė sprendimą ir jau nuo liepos privaloma gauti savivaldybės valdininkų leidimą, jei nori savo žemėje nugenėti didesnį medį ar jį nupjauti. Aplinkos ministerijos  iniciatyva ir privačioje žemėje augančius medžius – didesnio nei 30 cm skersmens kaime ir didesnio nei 20 cm skersmens mieste – Vyriausybė pripažino saugotinais.

Todėl be valdžios leidimo ir šakos nuo jų nupjauti negalima, o tai padariusiems asmenims grės administracinės baudos iki 300 eurų.

Anksčiau privačioje namų valdoje norintiems genėti ar pašalinti medžius bei krūmus buvo galima be savivaldybės išduoto leidimo, o nuo šių metų vidurio tokie leidimai privalomi.

 Pixabay.com nuotr.

Štai kaip naujoji valdžia sugalvojo papildomai įdarbinti, matyt, be darbo kabinetuose sėdinčius biurokratus.

Beje, leidimų kirsti ar genėti medžius nereikia, jeigu norima nugenėti arba nupjauti invazinių rūšių medžius bei krūmus, taip pat jei jie bus nudžiūvę, stichinių nelaimių, gaisrų ar avarijų metu išversti, nulaužti, apdegę, sužaloti žvėrių, taip pat tam tikrose zonose.

Leidimus kirsti medžius ir krūmus privačioje žemėje išduoda savivaldybių administracijos per 30 darbo dienų nuo prašymo pateikimo dienos. Aplinkos ministerija tvirtina, kad tokiu sprendimu, jie siekia sugriežtinti medžių kirtimo reglamentavimą namų valdose, kad būtų apsaugoti ypač miesto medžiai ir želdynai. Bet panašu, kad dėl to bus tik daugiau nepatogumų ir gaišaties, be to, kentės  niekuo dėti privačių valdų savininkai. Ir ką tada reiškia privati valda, kai tavo nuosavoje žemėje šeimininkauja valdžiažmogiai. Geriau jie didesnį dėmesį sutelktų į plynai kertamus valstybės miškus, ir ypač regioninius parkus.

 

 

 

Atgal