VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

09.06. ESO investuos per 11 mln. eurų miškingiausiose šalies vietovėse

Elektros ir dujų skirstymo bendrovė "Energijos skirstymo operatorius" (ESO) didina investicijas į tinklo patikimumą Utenos regione ir daugiau nei 11 mln. eurų dar šiemet skirs oro linijų keitimui požeminiais kabeliais, dar daugiau nei pusę milijono eurų - tinklo automatizavimui diegti. 

Regiono investicijų planą antradienio rytą ESO aptarė su Utenos rajono savivaldybe. 
ESO šiemet beveik 20 proc. daugiau nei pernai investuos į požeminius kabelius - apie 350 km aukštos, vidutinės ir žemos įtampos oro linijų bus pakeista gamtos poveikiui atsparesne technologija. Dar daugiau nei 500 tūkst. eurų bus skirta tinklo automatizavimui diegti. Nutiesus požeminius elektros kabelius, klientams padidės elektros tiekimo patikimumas, atsivers dar gražesnis kraštovaizdis.
ESO tinklų eksploatavimo tarnybos direktoriaus Sauliaus Vaičekausko teigimu, daugiau nei pusę visų su elektra susijusių gedimų lemia ekstremalūs gamtos reiškiniai, o investicijomis bus stengiamasi didinti elektros tinklo patikimumą.
"Šiais metais ekstremalių gamtos reiškinių visoje Lietuvoje fiksuojama daugiau, ne išimtis ir Utenos regionas. Daugiau nei pusę visų gedimų lėmė būtent gamtos poveikis. Stengiamės užtikrinti patikimą elektros tiekimą ne tik plėsdami požeminį elektros tinklą, bet ir diegdami išmaniojo tinklo priemones. Elektros linijų automatizavimas kartu su oro linijų keitimu požeminiais kabeliais yra pagrindinės mūsų įgyvendinamos priemonės, kuriomis didiname tinklo patikimumą ir jo atsparumą gamtos poveikiui", - sakė S. Vaičekauskas. 
Utenos regionas nuo gamtos stichijų labiausiai nukentėjo liepos ir rugpjūčio mėnesiais, kai energijos tiekimo sutrikimų patyrė apie 39 tūkst. klientų. Didžioji daugumą gedimų (net 78 proc.) kartu su rangovų pajėgomis iš visos Lietuvos buvo pašalinti ir energijos tiekimas atstatytas per 10 valandų. Gedimus miškingose vietovėse dažniausiai lemia iš už apsaugos zonos dėl gūsingo vėjo ar itin gausių kritulių išvirtę medžiai, kurie nutraukia elektros oro linijas, pažeidžia kitus elektros tinklo įrenginius. 
Elektros linijų utomatizavimo metu linijos ruožas yra suskirstomas į ruožus, kuriuose įrengiami nuotoliniu būdu valdomi išmaniojo tinklo įrenginiai. Įvykus gedimui elektros linijoje, dispečeris nuotoliniu būdu gali atjungti pažeistą linijos dalį, o klientai, kuriems elektra tiekiama nepažeistame linijos ruože, nepajaučia jokių sutrikimų.

Atgal