VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Gamta

08.27. Rūpestis mišku – indėlis į ateities kartų gyvenimą

Vienas reikšmingiausių išskirtinių Lietuvos bruožų – žaliuojantys miškai. Pastarieji, užimantys daugiau nei 30 procentų visos šalies teritorijos, reikalauja atitinkamos priežiūros – privalu nuolatos stebėti miškų būklę, medžius reikia saugoti nuo kenkėjų, gaisro, atsodinti iškirstus plotus bei veisti jaunuolynus. Rūpestis žaliaisiais plotais lemia ir geresnę medienos kokybę, didesnį ir greitesnį jos pardavimą. Būtent siekis tinkamai rūpintis savo turtu, tampa viena iš priežasčių miškų savininkams kreiptis dėl paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą (KPP).

Vienas iš pavyzdžių – miškų savininkų bendrija – „Zarasų šilas“, pasinaudojęs jau keliomis paramomis pagal KPP. Daugiau nei tūkstantį hektarų miškų valdančios įmonės direktorius Rimvydas Aleksandravičius pripažįsta, kad parama jų veikiančioms įmonėms yra labai svarbi bei turi didelę naudą ateities kartoms.

Investuojami tūkstančiai

„Zarasų šilas“ jau daugiau nei 15 metų veikia vietovėje, pasižyminčioje ne tik daugybe ežerų, bet ir tankiais miškais. Šiuo metu įmonė vienija 5 miškų savininkus ir teikia įvairiausias paslaugas, susijusias su miškų veikla – nuo patarimų miškų savininkams, iki miškų tvarkymo, medienos pirkimo, miškų pjovimo bei medienos pardavimo. R. Aleksandravičius teigia, kad sritis, kurioje dirba, priverčia jaustis atsakingu už mišką ir gamtą, rūpintis tuo, kaip teks gyventi ateities kartoms.

„Šiuo metu įmonėje dirba daugiau nei 30 apmokytų specialistų, turime medienos pjovimo ir išvežimo traktorius, medienos pervežimams naudojame 6 nuosavus miškovežius ir balninius vilkikus. Vis dėlto, dažnai ir daug naudojant, technika greitai dėvisi, tad tenka rūpintis jos priežiūra, atskirų dalių keitimu, o kartais tenka įsigyti ir naujus prietaisus. Būtent dėl šios priežasties, dalyvavome ir praėjusioje KPP 2007–2013 m. Pirmąją paramą gavome įsigyti miškovežiui ir medvežei“, – veiklos būdais dalijasi R. Aleksandravičius.

„Zarasų šilas“ ir šiais metais ketina kreiptis dėl paramos pagal KPP 2014–2020 m. veiklos sritį – „Investicijos į miškininkystės technologijas“. Šį kartą, anot direktoriaus, parama būtų skirta traktoriaus medžiams pjauti susidėvėjusiai galvai pakeisti. Šis traktorius – vienas svarbiausių įnagių darbo veikloje, mat laiku nenukirtus senų medžių, jų vertė menksta. Kirsti paruošti medžiai yra biologiškai brandūs, tad vėliau jų prieaugis pradeda mažėti – jie nepriauga tiek medienos, kaip jaunesni medžiai, ir pradeda pūti. Iškirtus brandžių miškų plotus, jų vietoje vyks jaunuolynų ugdymas.

Jaunuolynams ugdyti įmonė taip pat yra gavusi beveik 9 tūkst. Eur paramą pagal KPP priemonės – „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ kitą veiklos sritį – „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“. Gautas lėšas „Zarasų šilas“ skyrė 45,6 ha jaunuolynams ugdyti.

Laukiama paraiškų

Kiekvieno miškininko tikslas – kad jo miškas augtų ir klestėtų. Tam įtakos turi ne tik oro sąlygos, vieta, gyvūnija, bet ir tai, kaip juo rūpinasi žmogus. Kaip rodo bendrijos – „Zarasų šilas“ patirtis, miškų priežiūrai reikalingos lėšos, o jas gerokai gali palengvinti parama pagal KPP 2014–2020 m.

Viena iš galimybių – tai parama pagal KPP priemonės – „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį – „Investicijos į miškininkystės technologijas“. Paraiškos jai gauti renkamos rugpjūčio 1 d. – rugsėjo 29 d. Jas gali teikti privačių miškų valdytojai, savivaldybės ir labai mažos bei mažos įmonės.

Pasak Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Kompensacijų ir investicijų skyriaus vyr. specialistės Dalios Rutkauskaitės, ši KPP priemonės veiklos sritis sulaukia didelio dėmesio. Šiais metais paraiškų rinkimo tarpsniui skirta beveik 3,5 mln. Eur paramos lėšų.  Pagal šią veiklos sritį remiama: miškų ūkio naujinimas, miško kirtimo, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijų diegimas, paslaugų miškų skyriuje teikimas; minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymas; vidinės miškotvarkos ir Miško želdinimo ir žėlimo projektų, kaip savarankiškų investicijų, rengimas ar tikslinimas.

Perkame mišką

 

 

 

Mokesiu uz tris menesius. S
Mokesiu uz tris menesius. S

 

 

Atgal