VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

03 12. ES raginama atsižvelgti į Rusijos pažangą ir reformas

Martynas Gecevičius

Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje paragino strateginę partnerystę su Rusija kurti vieningai ir nuosekliai, vertinant jos pažangą ir reformas, o ne vien priimant politinius sprendimus.
"Santykių pusiausvyrą gali užtikrinti tik ES vienybė ir nuosekli bei teisinga žingsnių seka: pirmiausia - jau prisiimtų įsipareigojimų vykdymas, o tik tada - naujų tikslų kėlimas. Manome, kad Europos Sąjungos ir Rusijos santykius turėtų apibrėžti išsamus ir teisiškai įpareigojantis Naujasis susitarimas. Svarbu, kad ir mūsų partneriai rodytų norą šį susitarimą pasiekti", - pirmadienį vykusiame susitikime sakė L. Linkevičius.
Rengiantis ES valstybių ir vyriausybių vadovų strateginei diskusijai dėl Rusijos, vyksiančiai kovo 15 d., Užsienio reikalų taryboje aptarti santykiai su šia šalimi, jos vidaus ir užsienio politikos tendencijos.
Lietuvos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad Lietuva pasirengusi prisidėti prie tikros strateginės partnerystės kūrimo, ir paragino ES siekti vienybės ir laikytis savo principų, ypač vertinant žmogaus teisių padėtį Rusijoje. Pasak ministro, Rusija turi vykdyti stojant į Pasaulio prekybos organizaciją prisiimtus įsipareigojimus, o tiekdama energijos išteklius Europos Sąjungai - laikytis ES galiojančių taisyklių.
"Turime priemonių, kurias galime panaudoti. Jau priėmėme sprendimą atnaujinti susitarimą dėl vizų režimo palengvinimo, tačiau žengdami tolesnius žingsnius turėtume atsižvelgti į tai, kaip Rusija vykdo pažadėtas reformas", - Užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojamas L. Linkevičius.
Prieš Užsienio reikalų tarybos posėdį Lietuvos diplomatijos vadovas dalyvavo Rumunijos ir Prancūzijos ministrų surengtame "Moldovos draugų" grupės susitikime, kur aptarta Moldovos vidaus padėtis ir ES integracijos perspektyvos.
"Europos Sąjunga pasirengusi padėti, bet išeitį iš dabartinės padėties Moldova turi rasti pati. Asmenybių vaidmuo politikoje svarbus, tačiau visi politikai turi susitelkti svarbiausiam tikslui - Moldovos ateičiai Europoje", - sakė L. Linkevičius.
ES užsienio reikalų ministrai su Jungtinių Tautų ir Arabų Valstybių Lygos specialiuoju pasiuntiniu Lachdaru Brahimiu (Lakhdar Brahimi) aptarė padėtį Sirijoje.
"Vienintelė išeitis iš Sirijos krizės yra politinis dialogas tarp Sirijos nacionalinės koalicijos ir Sirijos režimo dėl taikaus perėjimo. Europos Sąjunga turi remti taikos iniciatyvas ir pasirūpinti pabėgėliais ir Sirijos teritorijoje, ir už jos sienų", - sakė L. Linkevičius.

Atgal