VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

02 08. ES lyderiai preliminariai suderino 960 mlrd. eurų biudžeto projektą

Europos Sąjungos šalių lyderiai penktadienį suderino naujojo daugiamečio biudžeto koncepciją, susitarę per artimiausius metus skirti 960 mlrd. eurų žemės ūkiui finansuoti, subsidijoms ir moksliniams tyrimams.
Susitarimas, ES valdininkų teigimu, bus baigtas galutinai derinti vėliau penktadienį. Šiuo susitarimu tikimasi rasti kompromisą tarp Šiaurės Europos šalių, tokių kaip Didžioji Britanija ir Nyderlandai, norinčių taupaus biudžeto, ir Pietų bei Rytų Europos šalių, tokių kaip Prancūzija ir Lenkija, norinčių subsidijų žemės ūkiui ir būtiniausiai infrastruktūrai.
Savo pavardės nepanoręs skelbti vienas ES pareigūnas "Reuters" naujienų agentūrai penktadienį sakė: "Esame įsitikinę, kad bendri susitarimo rėmai, bendra struktūra jau parengta. Susitarimas dar iki galo nesuderintas, bet esame tikri, kad tai padarysime šiandien".
Kad susitarimo "rėmai" parengti, patvirtino keletas diplomatų ir dar vienas ES pareigūnas. Preliminariai susitarta išlaidų "lubas" sumažinti iki 960 mlrd. eurų, tai būtų 12 mlrd. eurų mažiau, nei buvo pasiūlyta per praėjusių metų lapkričio mėnesio susitikimą.
Tai būtų pirmas daugiamečio biudžeto išlaidų plano mažinimas per visą ES istoriją.
Metinių biudžeto asignavimų suma sudaro apie 140 mlrd. eurų, tai yra vos 1 proc. ES BVP.
Daugiausia bus sumažintas naujas finansavimas, skirtas tarptautiniams pervežimams, energetikos ir telekomunikacijų projektams - daugiau nei 11 mlrd. eurų. Be to, maždaug vienu milijardu eurų bus apkarpyti ES valdininkų atlyginimai ir lengvatos, ko ir siekė Didžioji Britanija.
Išlaidos žemės ūkiui nebuvo papildomai sumažintos, o išlaidos žemės ūkio plėtrai per septynerių metų laikotarpį buvo padidintos 1,5 mlrd. eurų, toks sprendimas patenkino Prancūziją, Italiją ir kai kurias kitas šalis.
Be to, susitarimą penktadienį turi pasirašyti visi ES lyderiai, jam pritarti turi Europos Parlamentas. Tai gali pasirodyti nelengva užduotimi, nes Europos Parlamento pirmininkas Martinas Šulcas (Martin Schulz) pareiškė, kad Europos Parlamentas nepritars ES 2014-2020 m. biudžeto projektui, jei šis bus mažinamas dar labiau.

Atgal