VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

01 25. D. Kameronas sakė ilgai lauktą kalbą apie Didžiosios Britanijos narystę ES

Mantvydas Barkauskas

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Deividas Kameronas (David Cameron) trečiadienį pažadėjo, kad surengs referendumą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos (ES), jei jo Konservatorių partija 2015 metais laimės parlamento rinkimus, skelbia "Reuters".
Sakydamas ilgai lauktą kalbą D. Kameronas padarė galą jau kelis mėnesius besitęsiantiems spėliojimams. Jis sakė, kad referendumas būtų surengtas kada nors tarp 2015 ir 2018 metų. Pasak ministro pirmininko, pagrindinis jo partijos rinkimų pažadas 2015 metais bus iš naujo nustatyti Didžiosios Britanijos santykius su ES. Ketinama susitarti dėl naujų laisvesnių Didžiosios Britanijos narystės sąlygų, o per referendumą rinkėjai turės nuspręsti, ar likti ES naujai sutartomis sąlygomis, ar išvis išstoti iš bloko.
Ar D. Kameronui pavyks surengti referendumą, neaišku, nes neaišku, ar jo partijai pavyks laimėti rinkimus. Apklausose jie atsilieka nuo opozicijoje esančios Leiboristų partijos, o koalicinė vyriausybė siekdama sumažinti biudžeto deficitą karpo valstybės išlaidas ir tai tikriausiai neigiamai paveiks jos reitingus.
D. Kamerono pažadas turėtų patenkinti didžiąją dalį jo paties partijos narių, nors dalis konservatorių referendumui ir prieštarauja. Nepatenkinti gali likti ir mažieji valdančiosios koalicijos partneriai liberalai demokratai, kurie ES narystę vertina teigiamai.
Tarptautiniu mastu referendumo pažadas gali kelti nerimą kitoms ES narėms, pavyzdžiui, Prancūzijai ir Vokietijai. Europos šalių atstovai jau perspėjo D. Kameroną dėl jo ketinimų derėtis dėl naujų ir mažiau įpareigojančių narystės sąlygų. Jie teigė, kad negalima išsirinkti ir taikyti tik tuos ES teisės aktus, kurie labiausiai patinka ir yra naudingiausi. Artimos Londono sąjungininkės JAV taip pat teigia norinčios, kad Didžioji Britanija liktų ES nare, turinčia "stiprų balsą".
Asmeniškai D. Kameronas sakė norįs, kad jo šalis liktų ES nare, bet manąs, kad ES reikia radikaliai pertvarkyti ir suteikti daugiau konkurencingumo, lankstumo ir demokratinės atskaitomybės. Pasak jo, pagrindinė priežastis iš naujo nustatyti santykius su ES yra euro zonos skolų krizė. Ministras pirmininkas minėjo, kad kai kurie mano, jog siūlymas rengti referendumą kelia neužtikrintumą verslui ir klausimus dėl Didžiosios Britanijos ateities. Tačiau D. Kameronas teigia, kad šie klausimai jau egzistuoja ir ignoravimas jų nepanaikins. Be to, jei bus delsiama, gyventojai taps dar labiau nepatenkinti naryste ES ir galiausiai vis tiek teks rengti šį referendumą, o tuomet tikimybė, kad žmonės nuspręs išstoti iš bloko, bus daug didesnė.

Atgal