VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

12 14. Europos Parlamentas susirūpinęs dėl žmogaus teisių Rusijoje ir branduolinės elektrinės Kaliningrade

Violeta Kasparaitienė

Demokratijos, pagarbos žmogaus teisėms ir teisinės valstybės principų laikymasis yra būtina sąlyga naujam ES ir Rusijos susitarimui pasirašyti, ketvirtadienį pažymėjo Europos Parlamentas. Jo priimtoje rezoliucijoje nuogąstaujama dėl blogėjančios žmogaus teisių padėties Rusijoje ir branduolinės elektrinės Kaliningrado srityje projekto.

Tebevykstančiose ES derybose su Rusija dėl naujo partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo EP ragina siekti Rusijoje panaikinti nebaudžiamumą, opozicijos ir NVO persekiojimą, taip pat besąlygiškai išaiškinti S. Magnickio, A. Litvinenkos, A. Politkovskajos, N. Estemirovos ir kitų mirties aplinkybes. Europarlamentarai reiškia didelį susirūpinimą dėl neseniai Rusijoje priimtų įstatymų dėl NVO finansavimo, susirinkimų teisės, šmeižto ir interneto kontrolės, taip pat dėl didėjančio spaudimo žiniasklaidai ir seksualinėms bei religinėms mažumoms.

„ES ir Rusijos santykiams tebekenkia tai, kad Rusija nesugeba visapusiškai laikytis demokratinių vertybių ir stiprinti teisinės valstybės“, – pažymima Hannes Swoboda (Socialistai ir demokratai, Austrija) parengtoje rezoliucijoje. Europarlamentarų įsitikinimu, politinis pliuralizmas, žiniasklaidos laisvė, teisinė valstybė, teismų nepriklausomumas, žodžio ir susirinkimų laisvė, veiksmingos nepriklausomos profsąjungos ir nediskriminavimas yra būtinos tolesnio ES ir Rusijos strateginio bendradarbiavimo sąlygos. Parlamentas apgailestauja, kad V. Putino valdoma Rusija nerodo tikrų ketinimų rimtai ir plataus užmojo strateginei partnerystei plėtoti.

EP ragina ES „laikytis vienos stiprios pozicijos“ derantis su Rusija ir ginant ES šalių interesus. Siūloma į naująjį susitarimą įtraukti teisiškai įpareigojantį skyrių, kuris „užtikrintų patikimą ir ekonomiškai naudingą energijos tiekimą ES“, taip pat įtvirtintų skaidrumo, sąžiningos konkurencijos, monopolinių veiksmų pašalinimo, abipusiškumo ir nediskriminavimo principus energetikoje. Kartu europarlamentarai siūlo raginti Rusiją sustabdyti visus Černobylio tipo ir pirmosios kartos branduolinius reaktorius, ypač esančius netoli ES sienų, ir reiškia susirūpinimą dėl branduolinių elektrinių projektų Kaliningrado srityje ir Sosnovyj Bore.

Derybos dėl naujo ES ir Rusijos susitarimo, apimančio įvairias bendradarbiavimo sritis (moksliniai tyrimai, politinis dialogas, prekyba, investicijos ir pan.), prasidėjo 2008 m. birželio mėn. Jis turėtų pakeisti nuo 1997 m. gruodžio mėn. galiojantį susitarimą.

Rezoliucija patvirtinta 530EP narių balsavus už, 33 prieš ir 39 susilaikius.

Atgal