VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

10 26. Europarlamentarai siekia atkurti kitų metų ES biudžeto lėšas svarbioms sritims

Milda Jurkutė

Europarlamentarai siekia atkurti 2013 m. ES biudžeto lėšas svarbioms sritims.

Antradienį Europos Parlamentas balsavo už tai, kad būtų atkurtos ES Tarybos sumažintos kitų metų ES biudžeto lėšos mokslinių tyrimų, studijų, verslumo ir užimtumo programose, taip pat regioninės politikos ir žemės ūkio srityse.

Pasak Europos Parlamento (EP) spaudos tarnybos, EP siekia atkurti ES Tarybos išbrauktus 1,9 mlrd. eurų srityse, svarbiose ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui, - tokiose kaip moksliniai tyrimai, verslumas ir užimtumas. Šis sumažinimas atsilieptų ir tokioms programoms kaip "Erasmus Mundus", mokymasis visą gyvenimą bei Septintoji pamatinė mokslinių tyrimų programa, kurių finansavimas jau beveik išseko. Tarybos siūlomi taupymai gresia ir naujai įsteigtoms Europos bankininkystės, Vertybinių popierių ir rinkų bei Draudimo ir profesinių pensijų institucijoms.

EP nariai savo ruožtu siekia grąžinti Tarybos išbrauktus 1,6 mlrd. eurų, skirtų regioninei politikai, taip pat daugumą žemės ūkio politikai skirtų lėšų.

Europarlamentarai pritarė tam, kad Europos Parlamento biudžetas būtų 8,9 mln. eurų mažesnis nei yra pasiūliusi Europos Komisija. Tai reikštų 1,9 proc. - infliacijos dydžio - padidėjimą palyginti su šių metų biudžetu, tačiau, atsižvelgus į išaugsiančias išlaidas dėl Kroatijos įstojimo į ES, Parlamento biudžetas realiai sumažėtų.

"Įmonėms, mokslininkams, studentams ar kitiems ES paramos gavėjams mažiausiai reikia situacijos, kai Komisija negali gerbti savo teisinių įsipareigojimų. Tikimės, kad ES valstybių finansų ministrai tai pripažins ir tęs jų valstybių vadovų birželio mėnesį prisiimtus įsipareigojimus skirti daugiau lėšų ekonomikos augimui", - teigė EP pranešėjas Džiovanis La Vija (Giovanni La Via) (Europos liaudies partija, Italija).

Rezoliucijai pritarė 492 EP narai, nepritarė 123, o susilaikė 82. Lisabonos sutartyje numatyta, kad ES biudžetui priimti rengiamas tik vienas svarstymas, po kurio vyksta 21 dienos Parlamento ir Tarybos taikinimo procesas. Jis prasidės spalio 26 d. ir truks iki lapkričio 9 d. Pasiekus sutarimą, jis bus pateiktas tvirtinti lapkričio EP plenarinėje sesijoje.

Atgal