VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

09 21. A. Ažubalis su Vokietijos Bundestago Užsienio reikalų komiteto vadovu diskutavo apie ES ateitį

Romualdas Kaukėnas

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ketvirtadienį su Vilniuje viešinčiu Vokietijos Bundestago Užsienio reikalų komiteto pirmininku Ruprechtu Polencu (Ruprecht Polenz) aptarė Europos Sąjungos (ES) darbotvarkės prioritetus, Lietuvos pasirengimą pirmininkauti ES Tarybai ir abiejų šalių bendradarbiavimą.
"Lietuvos ir Vokietijos požiūris į euro zonos krizės sprendimą yra labai panašus - augimas ir fiskalinė disciplina yra neatskiriami, o augimo variklis turi būti inovacijos ir efektyvumas. Tam reikalingi ryžtingi sprendimai, tačiau Lietuvos pavyzdys rodo, kad jie duoda rezultatų", - teigė A. Ažubalis.
Ministras pabrėžė, jog Lietuva atsakingai ruošiasi pirmininkauti ES Tarybai kitų metų antrąjį pusmetį. Pagrindinis pirmininkavimo tikslas, pasak ministro, yra sklandus ES Tarybos darbas bei pradėtų darbų tęstinumas. Kiti svarbiausi Lietuvos pirmininkavimo prioritetai: energetinis saugumas, Rytų partnerystės stiprinimas, išorinių ES sienų apsauga, ES Baltijos jūros regiono strategijos įgyvendinimas.
A. Ažubalis pažymėjo labai glaudžiai bendradarbiaująs su Vokietijos užsienio reikalų ministru Gvidu Vestervele (Guido Westerwelle).
"Lietuva palaiko daugelį "Europos ateities" grupės, kurią subūrė Vokietijos ministras, parengto raporto teiginių - stipresnė ES gali būti atsakymas į daugelį šiandien kylančių problemų, ir nors dabartinėje padėtyje didelės apimties ES reforma gali nesulaukti palaikymo, jau dabar turime pradėti diskusiją", - akcentavo A. Ažubalis.
Susitikime taip pat aptartas bendradarbiavimas su ES Rytų partnerystės programos šalimis.
"Nepaisant kitų iššūkių, kuriuos matome Europoje ir jos kaimynystėje, Rytų partnerystė negali likti podukros vietoje - turime išlaikyti dėmesį tiek politine, tiek finansinės paramos prasme", - kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras.
Prieš atvykdamas į Lietuvą, R. Polencas aplankė Estiją bei Latviją. Vokietija yra viena svarbiausių Lietuvos partnerių ES ir NATO, užima antrą vietą užsienio prekybos partnerių sąraše ir yra trečia didžiausia investuotoja Lietuvoje.

Atgal