VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

09 04. Nauja ECB programa nepažeis ES taisyklių

Ona Puišytė

Europos centrinio banko (ECB) planuojamas trumpalaikių obligacijų supirkinėjimas nepažeis Europos Sąjungos (ES) taisyklių, pareiškė ECB vadovas Marijus Dragis (Mario Draghi) Europos teisės aktų leidėjams.

 M. Dragis, tikimasi, ketvirtadienį paskelbs detalesnę informaciją apie sunkiai besiverčiančių euro zonos vyriausybių obligacijų išpirkimą.

 ECB obligacijų supirkimo programą pradėjo 2010-aisias ir šis žingsnis padėjo skolų slegiamoms euro zonos valstybėms, kurioms buvo sunku pritraukti finansavimą kapitalo rinkose.

 Programa nuo pat pradžių buvo kontroversiška, jos kritikai tikino, kad ji viršija ECB mandatą. ECB vyriausias ekonomistas Jurgenas Štarkas ( Juergen Stark) ir ankstesnis "Budesbank" vadovas Akselis Vėberis (Axel Weber) savo postus paliko būtent dėl šios programos.

 M. Dragis tikina, kad ši programa sustiprins ECB kaip stabilių kainų saugotojo euro zonoje ir euro perspektyvų gynėjo vaidmenį.

 Pagal naująjį planą, ECB pirks obligacijas kartu su euro zonos paramos fondais, siekdamas sumažinti spaudimą Ispanijos ir Italijos skolinimosi kainai, su sąlyga, jeigu šios šalys sutiks įvykdyti griežtas reformas.

Atgal