VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

Švenčių belaukiant: socialinė ekonominė situacija Olandijoje

Gintvilė Switters

Olandijoje gyvena 16 mln. žmonių. Tai šalis, žinoma kaip gerbūvio ir prabangos valstybė. Palyginus su kitomis ES šalimis, pats mažiausias bedarbių procentas - 3,2 proc. mažiau nei Danijoje (3,3 proc.). Tai skelbia eurostatistikos organizacijos, tačiau bankai yra sunerimę gilėjančia krize. Pagal paskutinius statistikos duomenis bedarbystė visoje Europos Sąjungoje buvo 16,4 mln. Tai truputį mažiau nei 2009 m. – 18,6 mln. Blogėjančios ekonominės sąlygos apsprendžia socialinį visuomeninį gyvenimą. Tik elitas gali lankyti teatrus, parodas, koncertus, nes bilietų kainos varijuoja nuo 50 iki 120 eurų. Kultūrinis gyvenimas, ypač provincijose, irgi apmiręs, nes kavinių savininkai neturi lėšų sumokėti muzikinėms grupėms.

Olandijoje individualistinė visuomenė – kiekvienas kovoja už save. Žmonės patenka į socialinį izoliaciją. Kainos beprotiškai kyla, vien sveikatos apsaugos draudimas išaugo nuo 120 iki 134 eurų per mėnesį.

Olandija ruošiasi šventėm: viliojantys skelbimai, lempučių girliandos nukabintos medžiuose, papuošti švieselėmis laivai suteikia šventišką nuotaiką. Tikras komercinis bumas: jau nuo lapkričio mėnesio buvo galima nusipirkti eglutės papuošalų, įvairių skanėstų. Įvairios prekės vilioja praeivius, skamba muzika. Tačiau šie malonumai prieinami tik žmonėms su pastoviu darbu. Bedarbiai slankioja gatvėmis ir gali sau leisti nusipirkti nukainotą prekę arba kuklią dovanėlę artimiesiems. Olandijoje 2,2 mln. viengungių – jų šventės praeina liūdnai – visiškoje vienatvėje. Praeitais metais Frislandijoje (Šiaurinė provincija) vietinės savivaldybės išmokėjo bedarbiams 50 eurų pašalpą. Šiemet to nėra, ir tenka susiveržti diržus. Pagal paskutinius vieno Olandijos laikraščio duomenis, 4 iš 10 olandų patiria depresiją. Iš tiesų - nėra linksma šventes švęsti vienam. Olandijoje 70 proc. pagyvenusių žmonių gyvena senelių namuose arba priežiūros namuose. Jauni žmonės iš paskutiniųjų kovoja už duonos kąsnį, bijodami krizės ir neaiškios ateities.

14 - 16 metų jaunimas ieško pramogų ir bando patekti į kavines. Šiaurinėje provincijoje (Frieslandijoje) reikalaujami identifikacijos dokumentai. Tačiau vyresnio amžiaus jaunimas nuperka nepilnamečiams alkoholio ir narkotikų. Tai didelė problema Olandijoje: įvairios instancijos „stichting Voorkom“ („preventyvi organizacija“) bando šviesti jaunimą, skaitydami paskaitas apie narkotikų žalą. Kalbuosi su Eddy Kuipers, kuris jau keletą metų dirba švietimo darbą, siųsdamas jaunimą į anoniminių alkoholikų klubą.

Šventės sukelia įvairioms organizacijoms daug problemų: nemažai jaunuolių 14 - 15 m. patenka dėl besaikio alkoholio vartojimo į komos būseną. Bažnyčia ir labdarybės organizacijos bando padėti bedarbiams gražiai atšvęsti šventes: organizuojami nemokami pietūs, vaišinami karštu šokoladu. Taip bandoma išvengti įvairių kriminalinių akcijų. Olandija yra pasiruošusi šventėm ir siunčia linkėjimus Lietuvai.

Laimingų Šv. Kalėdų ir Naujųjų Metų!

Atgal