VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

07.30. Pirma svarbi Lietuvos pergalė dėl būsimų ES investicijų

Europos Komisija praėjusią savaitę pripažino Lietuvos reikalavimą derybose dėl 2021–2027 m. Sanglaudos politikos įgyvendinimo naudotis naujausia 2016 m. NUTS regionų klasifikacija, pagal kurią Lietuva būtų traktuojama ne kaip vienas, o kaip du statistiniai regionai – labiau išsivystęs Sostinės ir mažiau išsivystęs Vidurio Vakarų regionas. Tai neturės įtakos Lietuvai skiriamų lėšų dydžiui, tačiau garantuos palankesnes ir lankstesnes nacionalinio bendrojo finansavimo sąlygas.

Europos komisija

Šis NUTS2 klasifikacijos naudojimas yra vienas iš mūsų šalies prioritetų derybose dėl Sanglaudos politikos po 2020 metų. Lietuvą traktuojant kaip vieną statistinį regioną, mūsų šaliai būsimoje 2021–2027 m. ES daugiametėje finansinėje programoje (DFP) būtų pritaikytas tris (Sanglaudos politikos atveju) ir keturis (Kaimo plėtros atveju) kartus didesnis nacionalinis bendrasis finansavimas nei esamu laikotarpiu. Tai reiškia, kad kitoje ES DFP Lietuvos nacionalinis lėšų poreikis būtų apie 3,6 mlrd. eurų didesnis nei 2014-2020 m. laikotarpiu.

„Žalios šviesos“ uždegimą statistinių duomenų atnaujinimui, vertinčiau kaip itin svarbų Lietuvos politikų, derybininkų bei ekspertų bendrų pastangų rezultatą. Visi kartu siekėme, kad Lietuvos padalinimas į du statistinius regionus būtų įvertintas skirstant Sanglaudos politikos lėšas. Turime mažinti ekonominius skirtumus tarp skirtingų regionų. Šis pokytis suteiks reikiamą lankstumą ir leis investuoti ten, kur yra didžiausias poreikis“, – teigia finansų ministras Vilius Šapoka.

Lietuvai aktualus reglamentas dėl naujos NUTS2 klasifikacijos buvo pakeistas dar 2016 m., tačiau pakeitimas perduodamiems duomenims taikomas nuo 2018 m. sausio 1 d. Pirminiame EK 2018 m. gegužės mėn. pasiūlyme dėl 2021–2027 m. ES DFP (kuriame Lietuvai pritaikytas minėtas didesnis nacionalinis lėšų poreikis), trūkstant duomenų, buvo vadovautasi senesne 2013 m. NUTS2 klasifikacija.

Visus Sanglaudos politikos lėšų paskirstymui apskaičiuoti aktualius duomenis ir statistinę informaciją pagal du statistinius NUTS2 lygmens regionus, Eurostatui Lietuva pateikė iki 2018 m. gruodžio 31 dienos. Šiuo metu Eurostato duomenų bazėje pateikiami ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių – Airijos, Lenkijos ir Vengrijos, kurių statistinė klasifikacija taip pat buvo pakeista 2016 m., duomenys.

Atgal