VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

05.28. Europos geografinio centro kompleksas priklausys Vilniaus rajono savivaldybei

Europos geografinio centro kompleksas yra Girijos kaime (Vilniaus rajonas) už 26 kilometrų nuo sostinės. Europos geografinio centro vietą 1989 metais nustatė Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto mokslininkai.

Europos geografinį centrą puošia memorialinis akmuo, Europos Sąjungos valstybių vėliavos ir prof. Gedimino Jokūbonio sukurta kompozicija – balto granito kolona su žvaigždžių karūna, pasaulio šalis žyminti aikštelė. Žvaigždžių karūna simbolizuoja Lietuvos narystę Europos Sąjungoje ir prasmingą Lietuvos sugrįžimą į Europos tautų šeimą.

Europos geografinis centras tai labai graži Lietuvą reprezentuojanti 912 ha teritorija, lankytojus traukianti ne tik nuostabiu kraštovaizdžiu, bet ir unikaliu kultūriniu paveldu. Europos geografinio centro teritorijoje auga Lietuvos vadovų sodinti ąžuolai, miškas, yra Girijos ežeras bei vienas seniausių Lietuvoje piliakalnių – Bernotų piliakalnis bei alkakalnis – senovės pagonių laidojimo vieta.

Vilniaus rajono savivaldybei perimus valdyti, naudoti ir disponuoti pasitikėjimo teisė Europos geografinį centrą, tikimasi, kad plėtojant šioje vietovėje kultūrinę, švietėjišką ir turistinę veiklą centras taps traukos objektu ne tik Vilniaus rajono savivaldybės mastu, bet ir visos Lietuvos.

Atgal