VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

04.26. ES pripažino Lietuvos keltą produktų dvigubos kokybės problemą – už klaidinančią informaciją bus taikomos baudos

Europos Sąjungos (ES) institucijos priėmė ilgai lauktą sprendimą stiprinti vartotojų teisių apsaugą šalyse narėse. Šiuo susitarimu ES pripažįsta, kad jos rinkoje parduodamos dvigubos kokybės prekės, ir numato už tai sankcijas. Tokių produktų pardavimas bus pripažintas nesąžininga komercine veikla – prieš metus šį reikalavimą Europos Komisijai kartu su kitomis šešiomis šalimis iškėlė ir Lietuva.

„ES oficialiai pripažino, kad jos rinkoje egzistuoja dvigubi prekių kokybės standartai, ir prie šios problemos viešinimo bei sprendimo daug prisidėjo Lietuva. Vieni pirmųjų pradėjome kelti šį klausimą, kai Lietuvoje atliktų tyrimų metu nustatėme, jog kai kurie mūsų šalyje parduodami produktai yra prastesnės kokybės, nei, pavyzdžiui, Vokietijoje ir Belgijoje. Už pirkėjų klaidinimą gamintojams numatoma taikyti baudas“, – sako teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

Priėmus naują direktyvą, valstybės narės per dvejus metus jos nuostatas turės perkelti į nacionalinę teisę. Teisingumo ministerija parengs Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo pakeitimus. Už nesąžiningos komercinės veiklos kontrolę atsakinga Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba tirs skirtingos kokybės prekių pardavimo atvejus, skirtumų reikšmingumą ir pagrįstumą. Tarnyba galės skirti nustatytas baudas nesąžiningiems pardavėjams, ir esant poreikiui, bendradarbiaus su kitų ES valstybių narių kompetentingomis vartotojų apsaugos institucijomis.

Jeigu analogiški pažeidimai bus įrodyti keliose valstybėse narėse, sankcijų skyrimą koordinuos ES, o baudos sieks iki 4 proc. metinės pardavėjo apyvartos kiekvienoje nukentėjusioje valstybėje.

Iki šiol gamintojai, skirtingos sudėties produktus pateikdami kaip vienodus, tai pateisino daugeliu aplinkybių, esą, skirtingi pirkėjų poreikiai, gamybos aplinkybės ar teisės aktai. Įsigaliojus naujoms taisyklėms, tiekti skirtingos sudėties produktus bus galima tik aiškiai pagrindus priežastis – dėl galiojančių nacionalinių taisyklių, pvz., priimtas įstatymas dėl cukraus kiekio mažinimo produktuose ar dėl sezoninio produktų trūkumo.  Bet kokiu atveju apie tuos skirtumus reikės aiškiai informuoti pirkėjus.

Šiuo metu Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba atlieka tyrimą, kad įvertintų  pirkėjų požiūrį į tuo pačiu prekės ženklu pažymėtus, tačiau skirtingos sudėties produktus. Šį tyrimą iš dalies finansuoja Europos Komisija. 

Atgal