VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

01.19. Europos Komisija teikia pasiūlymus dėl ES ir JAV prekybos derybų įgaliojimų

Europos Komisija priėmė pasiūlymus dėl derybinių nurodymų prekybos derybose su Jungtinėmis Valstijomis. ES Tarybai pateiktais Komisijos derybiniais nurodymais siekiama vykdyti bendrą JAV ir ES pareiškimą, dėl kurio Pirmininkas J.-C. Junckeris ir Prezidentas D. Trumpas susitarė praėjusių metų liepos 25d.  ir aprėpti du galimus susitarimus su JAV:

1.     prekybos susitarimą, kuris reglamentuotų tik tarifų panaikinimą pramoninėms prekėms, išskyrus žemės ūkio produktus;

2.     susitarimą dėl atitikties vertinimo, kuriuo būtų įgyvendinamas tikslas panaikinti netarifines kliūtis, suteikiant bendrovėms galimybę paprasčiau įrodyti savo gaminių atitiktį techniniams reikalavimams abiejose Atlanto pusėse.

Kai kurias liepos mėn. bendro pareiškimo nuostatas ES jau įgyvendino. Visų pirma nuo 2018 m. liepos iki gruodžio mėn. JAV sojų importas į ES išaugo 112 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais. Šiuo metu Jungtinės Valstijos yra pagrindinė į Europą sojas importuojanti šalis, o, Europos Komisijai priėmus sprendimą suteikti leidimą naudoti JAV sojas biodegalams, ši šalis netrukus galės savo rinką dar labiau išplėsti.

Pastarojo laikotarpio statistiniai duomenys taip pat rodo, kad 2018 m. spalio ir lapkričio mėn. gerokai ūgtelėjo iš JAV įvežamų suskystintųjų gamtinių dujų (SkGD) kiekis. ES taip pat nurodė keletą sričių, kuriose savanoriškas bendradarbiavimas su JAV reglamentavimo klausimais galėtų greitai duoti apčiuopiamos naudos.

J.-C. Junckerio vadovaujama Komisija pakeitė prekybos derybų procedūrą: ji tapo dar atviresnė ir įtraukesnė ir pirmą kartą tokia skaidri. Valstybėms narėms pateiktų pasiūlymų dėl derybų įgaliojimų, kaip ir bet kokių kitų derybų pasiūlymų, skelbimas – viena iš esminių tokio požiūrio naujovių.

Atgal