VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

01.18. ERK pranešimas: „Pirmininkaudama ES Tarybai Rumunija koncentruojasi į sanglaudos politiką“

2019 m. sausio 16 d. Seimo Europos reikalų komiteto posėdyje Austrijos pirmininkavimo rezultatus pristačiusi Austrijos Respublikos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Lietuvos Respublikoje Ivona Tončič-Sorinj (Yvonne Toncic-Sorinj) sakė: ,,Tai buvo labai sudėtingi šeši mėnesiai. Noriu padėkoti Lietuvai už paramą per pastaruosius šešis mėnesius sudėtingiausiuose darbuose ir bylose – Austrija perėmė pirmininkavimą gana sudėtingu laikotarpiu. Europos Sąjungoje buvo daug prieštaringų klausimų, tokių kaip migracijos krizė ar teisės viršenybė, turėjome pradėti ir nustatyti pagrindą sudėtingoms deryboms dėl būsimos finansinės perspektyvos, iškilo ir rizika 27 valstybių vienybei, kai artėjome prie Brexit. Brexit ir ekonominės, migracinės krizės ir išorinės grėsmės ES piliečius paskatino suabejoti ES, bet tai puiki proga pasižiūrėti, kokia ES ateitis, todėl mūsų iškeltas moto ir buvo ,,Europa, kuri apsaugo“.

Ambasadorė priminė, kad Austrijos pirmininkavimo ES Tarybai metu svarbiausios sritys buvo: saugumas (vidinis ir išorinis), kova su nelegalia migracija, ekonominė gerovė, konkurencingumas, stabilumas kaimynystėje (pagrindinis dėmesys – Vakarų Balkanams). Dėmesys taip pat skirtas nedarbui mažinti ir socialiniams klausimams, Energetikos sąjungai ir Europos skaitmenizavimui, tvarumui, klimato politikai. Ambasadorė pristatė pasiektus rezultatus teisėkūros ir neteisėkūrinėje veikloje bei atsakė į komiteto narių klausimus.

2019 m. sausio 1 d. Rumunija, pakeitusi Austriją, pradėjo savo pirmąjį pusmečio pirmininkavimą ES Tarybai. Rumunijos pirmininkavimo ES Tarybai šūkis – „Sanglauda – bendra Europos vertybė“. Išskirti pirmininkavimo prioritetai:

-konvergencijos (suartėjimo) Europa;

-saugesnė Europa;

-Europa, kaip svarbesnė globali veikėja;

-bendrų vertybių Europa.

Rumunijos pirmininkavimo prioritetus pristatęs Bulgarijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikai Adrianas Balanesku (Adrian Balanescu) sakė: ,,Mūsų tikslas – konstruktyvus darbas siekiant sustiprinti konvergenciją ES. Tikimės ES valstybių narių paramos, ES institucijų, taip pat ir Lietuvos, ir mūsų pirmtakės Austrijos paramos. Mūsų pirmininkavimas vyksta gana sudėtingais laikais Europoje ir pasaulyje, įvairūs įvykiai gali turėti didelės įtakos ES ateičiai – tokie, kaip Brexit procesas, kad būtų išlaikyta 27 valstybių narių vienybė. Stengsimės nubrėžti strateginį planą ateičiai“.

Ambasadorius pabrėžė esminius pirmininkavimo veiksnius: Brexit, daugiametė finansinė perspektyva, aukščiausio lygio susitikimas Sibiu ir rinkimai į Europos Parlamentą. Atsižvelgiant į tai, kad  kartu su rinkimais į Europos Parlamentą iš esmės baigsis teisėkūros ciklas, bus stengiamasi visus teisėkūrinius pasiūlymus priimti per pirmus tris pirmininkavimo mėnesius, toliau – neteisėkūrinė veikla.

Po ambasadorių pranešimų, vyko aktyvi diskusija, kurioje Europos reikalų komiteto nariai su ambasadoriais aptarė Brexit, energetikos, teisės viršenybės, populizmo, solidarumo dėl migracijos klausimus.

Seimo Europos reikalų komitetas informaciją apie ES Tarybai pirmininkavusios valstybės narės pirmininkavimo rezultatus ir pirmininkavimą pradedančios valstybės narės pirmininkavimo prioritetus, pristatomą valstybių ambasadorių, išklauso kiekvieną pusmetį.

Atgal