VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

12.12. EŽTT: nesuteikdama prieglobsčio, Lietuva pasielgė neteisingai

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį konstatavo, kad, neįsileidusi šalyje politinio prieglobsčio norėjusios prašyti čečėnų šeimos, Lietuva pasielgė neteisingai.

EŽTT įpareigojo šalį septyniems ieškovų šeimos nariams sumokėti 22 tūkst. eurų kompensaciją.

Čečėnų šeima tris kartus mėgino iš Baltarusijos patekti į Lietuvą, teigdama, kad nori šalyje prašyti prieglobsčio. Tačiau kaskart ji nebūdavo įleidžiama, motyvuojant tuo, kad jos nariai neturėjo galiojančių Lietuvos vizų.

Teismas pažymėjo, kad įvairios žmogaus teisių organizacijos įtaria, jog Čečėnijoje vykdomi rimti žmogaus teisių pažeidimai, tarp jų - prievartiniai žmonių dingimai ir neteisminės egzekucijos.

Organizacijų „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ teigimu, Baltarusijos prieglobsčio teikimo sistema veikia neefektyviai, ir Minskas yra ne kartą grąžinęs prieglobsčio prašančius asmenis šalims, kuriose jiems gresia pavojus, pridūrė EŽTT.

Nepaisant to, Lietuvos pareigūnai neištyrė šeimos teiginių, kad iš Baltarusijos jie gali būti grąžinti į Čečėniją, kur jiems gresia pavojus.

Galiausiai šeimą įsileido Lenkija, kur gegužę jos nariai pateikė prašymus suteikti prieglobstį. Informacijos, ar čečėnų prašymas buvo patenkintas, teismas neturi.

Atgal