VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

11.25.Europos Vadovų Taryba pritarė „Brexit“ sutarčiai

Europos Vadovų Taryba (EVT) pritarė susitarimui dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš EuroposSąjungos. ES šalių lyderiai taip pat patvirtino politinę deklaraciją, kuri nubrėš pamatines derybų dėl ES ir JK ateities santykių gaires.

Po ilgų ir sunkių derybų pasiektam „Brexit“ susitarimui turės dar pritarti Jungtinės Karalystės bei Europos Parlamentai.

Neeilinėje EVT dalyvavusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad susitarimas atspindi svarbiausius ES, taip pat ir Lietuvos, interesus ir užtikrina sklandų JK išstojimą, įneša daugiau aiškumo tiek ES šalių piliečiams, tiek verslui.

Pasak šalies vadovės, dabar svarbiausia, kad JK Parlamentas pasiektų tarpusavio sutarimą dėl šio Didžiosios Britanijos ir visos Europos ateičiai reikšmingo dokumento.

Susitarimas numato, kad iki pereinamojo laikotarpio pabaigos – 2020 m. gruodžio 31 d. į JK atvykusiems Lietuvos ir kitų Bendrijos valstybių piliečiams išlieka visos teisės ir socialinės garantijos, JK teritorijoje galioja ES teisė ir ši šalis toliau tęsia savo finansinius įsipareigojimus. Tai reiškia, kad dabartinis bendras daugiametis ES biudžetas nesumažėja, finansinė parama Lietuvai išlieka tokia pati, o mūsų šalies finansinės įmokos – nepadidėja.

„Brexito“ sutartyje taip pat nustatyta, kad pereinamasis laikotarpis gali būti 2 kartus pratęstas iki 2022 m. gruodžio 31 dienos. Jei iki jo pabaigos nebus sutarta dėl ES ir JK ateities santykių, susitarimas pateikia sprendimą, kaip išvengti sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos. Tokiu atveju būtų sudaroma Muitų sąjunga tarp ES ir JK, o Šiaurės Airijai būtų taikomas specialus statusas ir ji išliktų integralia ES bendros vidaus rinkos dalimi.

Europos Vadovų Tarybos patvirtintoje deklaracijoje dėl ES ir JK ateities santykių pabrėžiama, kad ES sieks išlaikyti glaudų bendradarbiavimą su JK prekybos ir saugumo srityse. Dokumente kalbama apie galimybę sukurti laisvosios prekybos zoną ir vykdyti užsienio politikos koordinavimą. Taip pat bus siekiama bevizio režimo tarp ES ir JK.

Prezidentės spaudos tarnyba

Atgal