VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

11.13. A. Merkel Europos Parlamente pasiūlė sukurti Europos kariuomenę

Trečiadienį kalbėdama Strasbūre surengtame Europos Parlamento (EP) plenariniame posėdyje, Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasiūlė ateityje sukurti Europos kariuomenę, taip pat siekti, kad Europa pirmautų pasaulyje naujovių srityje. Savo ruožtu ji pabrėžė ES šalių solidarumo svarbą ir paragino sukurti bendrą Europos prieglobsčio sistemą.  

 

Vokietijos kanclerė ragino įveikti atskirų ES šalių nacionalinį egoizmą ir daugiau nuveikti kartu, solidariai. „Solidarumas reiškia, kad veikiant savais interesais reikia nepamiršti paramos ir pagarbos vieni kitiems. Tai neprieštarauja mūsų pačių interesams – atvirkščiai“, – pažymėjo A. Merkel. Ji pridūrė, jog „tolerancija yra Europos siela ir esminė vertybė, kuria grindžiama Europos idėja“.

 

Pasak politikės, solidarumas taip pat reiškia, jog vienoje šalyje susilpninus teisės viršenybę ar žiniasklaidos laisvę, visa tai susilpnėja visoje ES. Pridūrusi, jog pasaulyje tampa vis sunkiau veikti po vieną, politikė ragino kiekvieną ES narę pasidalinti atsakomybe už Europos likimą su kitomis. „Europa tik tada turės balsą pasaulyje, kai ji veiks kartu“, – teigė kalbėtoja.

 

A. Merkel ragino drauge spręsti pabėgėlių problemą ir sukurti bendrą prieglobsčio sistemą, taip pat sukurti „tikrą Europos kariuomenę“, kuri veiktų kartu su NATO ir ją papildytų. Savo ruožtu ji kvietė stiprinti Europos ekonomiką ir technologijų naujovių kūrimo potencialą, kad ES taptų pirmaujanti šioje srityje.

 

„Europa yra mūsų geriausia galimybė pasiekti taiką, klestėjimą ir gerą ateitį. Mes negalime praleisti šios galimybės; privalome tai padaryti dėl savęs, taip pat dėl įsipareigojimo praeities ir ateities kartoms. Niekada neturime leisti Europoje vėl suvešėti nacionalizmui ir egoizmui. Tolerancija ir solidarumas yra mūsų ateitis, dėl kurios verta kovoti“, – pabrėžė Vokietijos kanclerė.

 

Atgal