VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

11.28.Lietuvos ir Belgijos gynybos ministrai aptarė tolimesnius veiksmus stiprinant saugumo ir gynybos priemones regione

<text>„Belgijos prisijungimas prie NATO priešakinių pajėgų bataliono Lietuvoje yra istoriškai bene ryškiausias Lietuvos ir Belgijos bendradarbiavimo gynybos srityje įvykis. Tai rodo, jog Belgija supranta mūsų regiono grėsmes ir saugumo iššūkius, ir Lietuva labai vertina Belgijos indėlį į atgrasymo priemonių stiprinimą regione“, – sakė lapkričio 24 d. Vilniuje su Belgijos Karalystės gynybos ministru Stevenu Vandeputu (Steven Vandeput) susitikęs ministras Raimundas Karoblis.

 „Saugumo grėsmės Baltijos šalyse nemažėja, todėl būtina užtikrinti NATO atgrasymo priemonių šiame regione tęstinumą“, – susitikime kalbėjo ministras S. Vandeputas, patikindamas, kad Belgija, kurios šimtas karių šiuo metu tarnauja Lietuvoje dislokuotame NATO priešakinių pajėgų batalione, savo karius siųs ir kitąmet. Belgijos gynybos ministras padėkojo Lietuvai už priimančiosios šalies paramą ir puikias sąlygas belgų karių buvimui Lietuvoje.

Lietuvos ir Belgijos gynybos ministrai dvišaliame susitikime taip pat aptarė galimybes Belgijai sustiprinti esamas atgrasymo priemones ne tik sausumos, bet ir oro bei jūros gynybiniais pajėgumais.

Susitikimo metu Belgijos atstovai domėjosi Lietuvos vertinimu apie neseniai vykusias Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas „Zapad 2017“. Ministrai aptarė prieš porą savaičių įvykusio NATO gynybos ministrų susitikimo rezultatus ir tolimesnius darbus rengiantis NATO viršūnių susitikimui 2018 m. liepą, taip pat naujas Europos Sąjungos iniciatyvas stiprinti bendrą saugumo ir gynybos politiką, dvišalį Lietuvos ir Belgijos bendradarbiavimą gynybos srityje.

Belgijos gynybos ministras į Lietuvą atvyko kartu su Belgijos parlamentarų delegacija. Belgijos parlamento delegacijai buvo pristatyta saugumo situacija regione, Lietuvos pastangos stiprinti gynybą ir priemonės kovojant su skleidžiama propaganda.

Nuotraukos Alfredo Pliadžio (KAM)

Po susitikimų Krašto apsaugos ministerijoje Belgijos delegacija, lydima krašto apsaugos ministro R. Karoblio ir kariuomenės vadovybės, lankysis Rukloje, kur susitiks su Belgijos kariais, tarnaujančiais tarptautinėje Vokietijos vadovaujamoje NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje.

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje atgrasymo ir gynybos tikslais dislokuotoje NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje tarnauja apie 100 Belgijos Sausumos pajėgų 29-ojo logistikos bataliono karių. Belgijos kariai sudaro tarptautinio bataliono logistikos kuopos pagrindą, jie atlieka logistinės paramos užduotis, remia padalinių perdislokavimo operacijas. Belgijos kariai į Lietuvą atvyko su įvairia logistine įranga: vilkikais, sunkvežimiais ir kita technika, kuri padeda užtikrinti visos tarptautinės kovinės grupės mobilumą.

Belgijos Karalystė nuosekliai remia Lietuvos gynybos stiprinimo pastangas nuo pat Lietuvos narystės NATO pradžios, aktyviai prisideda ir prie NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse. 2004 m. Baltijos šalims tapus NATO narėmis, Belgijos karinės oro pajėgos buvo pirmosios, kurios pradėjo saugoti Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę. Vėliau jie dar keturis kartus vykdė misiją Šiauliuose ir Amaryje, Estijoje. Ir šiuo metu iš bazės Amaryje Belgijos kariai vykdo oro policijos misiją. Kitąmet laukiama jau šeštosios Belgijos karinių oro pajėgų kontingento rotacijos Lietuvoje.

2014 m. pavasarį po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, Belgijos sausumos pajėgų kariai, kaip NATO rotacinės pajėgos, buvo atsiųstos į Lietuvą ir keletą mėnesių tobulino bendrus veiksmus Lietuvos kariuomenės poligonuose. Šios valstybės kariai ir technika ne kartą dalyvavo ir tarptautinėse karinėse pratybose Lietuvoje.

 

Atgal